Aunios_penzmennyiben sikerül a hazánk rendelkezésére álló nyolcezer milliárd forintot úgy elkölteni, hogy az egybeessen a Brüsszel által meghatározott célokkal, a következő uniós költségvetési ciklusban bővíthetők a forrásaink – hangzott el egy háttérbeszélgetésen, amelyről a Magyar Nemzet számol be. Ez esetben húsz százalékkal több pénz, azaz nagyjából 9600 milliárd forint kerülhet a gazdaságba.

Akár 9600 milliárd forint is juthat a következő uniós ciklusban fejlesztésre, ha sikerül az előzetesen – a tagállami 15 százalékos résszel együtt – számított nyolcezer milliárd forintot úgy elkölteni, hogy az egybeessen az unió által meghatározott célokkal – hangzott el egy tegnapi háttérbeszélgetésen. Az uniós fejlesztéspolitikában járatos, és a hazai döntéshozókkal is jó kapcsolatot ápoló forrás magyarázatként elmondta: a 2014–2020-as ciklusban a tagországonként rendelkezésre álló keret húsz százalékkal növelhető, amennyiben sikerül az unió által elvárt hatékonysággal elkölteni az alapösszeget.

Hogy a fentieket elérjük, alapjaiban át kell alakítani az uniós pénzek elosztásának jelenlegi gyakorlatát. Túl kell lépni azon a 2007– 2013-as időszakban jellemző rendszeren, amelyben a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) az adott pénzügyi keret mihamarabbi kiosztásában volt érdekelt, s így érdekei rendszeresen összeütköztek a szaktárcák álláspontjával. Ez utóbbiak ugyanis szakmai alapon szerették volna odaítélni a pályázóknak a támogatásokat. Hogy ezt az ellentmondást feloldják, a 2014–2020-as ciklusban a döntéseket hozó úgynevezett irányító hatóságok feladatainak egy részét az NFÜ-től a szaktárcákhoz helyezik át.

A beérkezett pályázatok kezelése, a támogatási döntések meghozatala például a szaktárcákhoz kerül, így a pénzelosztásnál érvényesülhetnek a szakmai szempontok, s kevesebb forrás juthat olyan beruházásokra, amelyek ellentétesek az uniós szempontokkal.

 


Hirdetés