alairoA Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének újabb, a Norvég Alap által támogatott projektindító és ünnepélyes megnyitó eseményére november 25-27 között Mátraházán kerül sor. Az esemény célja, hogy az önkormányzati szövetségek együttműködését és az önkormányzati szféra érdekérvényesítő képességét növelje, valamint előkészítse az Önkormányzati Koordinációs és Kommunikációs Központ létrehozását.

A projekt egyik kiemelt célkitűzése, hogy az önkormányzati szövetségek együttműködését és az önkormányzati szféra érdekérvényesítő képességét növeljék. Egyik fontos eredménye pedig egy budapesti Önkormányzati Koordinációs és Kommunikációs Központ létrehozása lesz, hogy legyen végre egy olyan hely Budapesten az önkormányzati vezetőknek, ahol tárgyalásaikat folytathatják, képzéseken vehetnek részt.

A projekt elsődleges célja a helyi demokrácia fejlesztése az önkormányzati szövetségek norvég-magyar tapasztalatcseréje és szakmai együttműködése által, emellett kiemelt célok:

- a nők szerepvállalásának erősítése a közéletben, a munka és magánélet egyensúlyának elősegítése;

- az önkormányzati tulajdonú cégek szerepének erősítése norvég tapasztalatcsere keretében;

- önkormányzati közszolgáltatások színvonalának fejlesztése tapasztalatcsere programok és legjobb gyakorlatok gyűjtésével és terjesztésével;

- önkormányzati és járási hivatalok együttműködésének segítése a közigazgatási reform végrehajtása során.

A 2013. szeptember 25. – 2016. április 30-ig tartó programban résztvevő projektpartnerek:

Norvég Helyi és Regionális Önkormányzatok Szövetsége (KS)
Életen át tartó tanulásért Ügynökség Norvégiában – VOX
Belügyminisztérium (BM)
Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI)
Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM)
Magyar Faluszövetség (MFSZ)
Kisvárosok Országos Érdekszövetsége (KÖOÉSZ)
Szövetség az Életen át tartó Tanulásért (SZETT, angol rövidítéssel: ALLL)
Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ)

A nyitórendezvény első napján a döntés-előkészítést és az operatív irányítást ellátó Menedzsment Bizottság ülésezik, melynek során a partnerek, a projektgazda és a menedzsment szervezet mutatkoznak be egymásnak, illetve sor kerül a munkacsomagok ismertetésére és a folyamatok áttekintésére is. Ezt követően ülésezik az Esélyegyenlőségi Munkacsoport, ahol napirenden szerepel a projektrész megismerése, az SZMSZ elfogadása, illetve a munkacsoport elnökének megválasztása. A második napon a norvég és a magyar önkormányzati érdekvédelemről és a hatékonysági hálózatok módszertani ismertetéséről szóló workshoppal folytatódik a program.

toosz.hu tudatja továbbá, hogy az ünnepélyes megnyitó november 27-én lesz, melyen köszöntőt mondanak: Tove Skarstein, a Norvég Királyi Nagykövetség nagykövete, Simó Balázs, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség alelnöke, Elita Cakule, a Norvég Önkormányzati Szövetség (KS) nemzetközi iroda vezetője, Dr. Gasparics Emese a BM helyettes államtitkára, Dr. Zöld-Nagy Viktória a KIM helyettes államtitkára, Németh Mónika, az NFÜ divízióvezetője, Dr. Garai Péter az EMMI helyettes államtitkára, Boros Péterné MKKSZ főtitkár, Balázs Ákos a Szövetség az Életen át Tartó Tanulásért elnöke, valamint a résztvevő önkormányzati szövetségek elnökei: Szabó Gellért MFSZ elnök, Dr. Dancsó József KÖOÉSZ elnök és Schmidt Jenő a TÖOSz elnöke.

(OrientPress Hírügynökség)

Hirdetés