A Mercedes-gyár jövőbeli bővülése fokozhatja a munkaerőhiányt Kecskeméten és térségében. Egyes helyi cégek ma már egyértelműen a Fülöp-szigeteki, indiai, indonéz vagy kirgiz munkavállalók alkalmazásában látják a megoldást a toborzási kihívásokra. Ezek a dolgozók azért is népszerűek, mert körükben sokkal alacsonyabb szintű a fluktuáció, míg a magyarok egy része akár pár hónap után is felmond.


„Dolgozni akarnak és nagyon talpraesettek, céltudatosak. Hamar betanulnak, beilleszkednek, szorgalmasak, pozitívan állnak mindenhez” – jellemezte egy munkaerő-kölcsönző a távol-keleti munkavállalókat, akiknek jelenléte a szakemberek szerint intenzíven növekedni fog a hazai cégeknél. A munkaerőhiány már régóta téma a hírös városban, de hamarosan még inkább égető kérdés lesz.

A Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. tavaly nyáron bejelentette, hogy 2025-ig egymilliárd eurós, azaz közel négyszázmilliárd forintos beruházással bővíti kecskeméti gyárát a tisztán elektromos hajtású autók gyártása következtében. A bővülés miatt már most elkezdődött első körben a HR-esek, mérnökök, logisztikusok keresése, de nyilván még intenzívebbé fog válni a toborzás, amikor már a termelésben közvetlenül részt vevő munkatársakra is szükség lesz.

A cikk itt olvasható tovább

Hirdetés