balaFolyamatosak a fejlesztések a mezőtúri járásban: az energiatakarékos beruházások mellett szociális intézmények és államigazgatási hivatalok újulnak meg, de javul a helyi úthálózat is. A Rádió Orient műsorában dr. Boldog Szilvia mutatta be a régió jellemzőit, és a járási hivatal működését. A hivatalvezető emellett a téli közfoglalkoztatást segítő roma referensek munkáját ismertette, akik önkormányzat nélküli térségekben kiemelt szerepet tölthetnének be az államigazgatásban.

Mezőtúr szerencsés térség, számos természeti kincsben bővelkedik: a régióban található Magyarország harmadik legnagyobb holtág-rendszere, emellett számos termál kutat és országos hírű gyógyvízforrást találhatunk itt. A járás mezőtúri központja mellett Túrkevén kirendeltség működik, Mesterszálláson, Mezőhéken és Kétpón ideiglenes ügysegéd látja el az ügyintézési feladatokat. A Rádió Orient műsorában dr. Boldog Szilvia elmondta, a járás 5 települése 2004 óta kistérségi társulásban működik együtt, így problémamentesen zajlott a járási rendszer kialakítása.

A Mezőtúri Járási Hivatal vezetője kiemelte, a régió valamennyi településén fejlesztések várhatóak, hiszen Mezőtúr közel 1 milliárd forint pályázati támogatást nyert. Az összegből megújul a főtér és a strandfürdő, hangsúlyt fordítanak az egészséges életmód és a sport támogatására, továbbá kézműves házat alakítanak ki. Ezen felül, egy 40 milliós projekt keretében új okmányiroda alakult, s a járásban kiemelt szerepet kap az önkormányzati utak fejlesztése is. Dr. Boldog Szilvia további fejlesztésként a helyi alapellátásnak otthont adó egészségház kialakítását és a hivatali akadálymentesítést nevezte meg. 

Túrkevével kapcsolatban Boldog a termál kutak hasznosításakor keletkező metángáz újrahasznosítására benyújtott pályázatot, az önkormányzati szervezetfejlesztést, valamint az ifjúsági szálláshelyek megerősítését emelte ki - kistelepülések vonatkozásában pedig az útfejlesztéseket, a kétpói kazánprogramot, továbbá a mesterszállási diákkonyha felújítását hangsúlyozta.

A járási hivatal ügyfélforgalmának bemutatása során dr. Boldog Szilvia elmondta: az okmányiroda leterheltnek számít, s szakigazgatási szervek közül a gyámhivatal is jelentős ügyfélforgalmat bonyolít.

A kormányablak-rendszer kialakításakor Mezőtúron 6, míg Túrkevén 4 munkaállomás születik meg. Az egyablakos ügyintézés 2500-2600 ügyben, reggel 8 órától este 8-ig lesz lehetséges. A járási hivatalvezető elmondta, már megtörtént a tudástár véleményezése, jelenleg az eszközpark cseréje és a fizikai feltételek kialakítása zajlik.

Országos szinten a tervek szerint közel kétszázezer ember foglalkoztatnak és képeznek majd a téli közfoglalkoztatás keretében, a november 1-től április 31-ig tartó foglalkoztatási rész pedig december 1. és március 31. között képzésekkel egészül ki. A tél közeledtével lecsökkennek a szabadtéren végezhető munkák, azonban a helyi emberek közfoglalkoztatását ekkor is meg kell oldani. A kormányzati célkitűzés a fiatal pályakezdők és a romák foglalkoztatását képzésekkel erősíti meg – hangsúlyozta a Rádió Orient vendége.

A beszélgetés kiemelt témája volt a járásokban dolgozó roma referensek ügye, akik nemzetiségük és egyben az államigazgatás képviselői is a térségben. „A járási hivatalban 2013. július és december között roma referens segíti a munkát. A munkatárs betekint a hatósági ügyintézésbe, segíti a térségben kisebbségi önkormányzattal nem rendelkező csoportot. A referensek elsősorban a szociális területtel kerültek kapcsolatba, mentorok segítségével zajlik munkájuk. A helyi kisebbségek helyzetének javítása érdekében a járási hivatal az önkormányzatokat és a társadalmi szervezeteket is megkereste” – hangsúlyozta dr. Boldog Szilvia, hozzátéve, hogy a közfoglalkoztatásban nyújtott segítségük mellett az államigazgatáson belül is nagy segítséget jelent a roma referensek közreműködése. 

(OrientPress Hírügynökség)

Hirdetés