ohu fekvo logoMegkezdte a hulladékgazdálkodási közszolgáltatók minősítési okiratainak kibocsátását az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség. Jelenleg mintegy harminc kérelem elbírálása folyik, a következő hónapokban várhatóan száznál több céget vizsgál a hivatal. A minősítési eljárás során a szolgáltatókat három kategóriába és három fokozatba sorolják be.

A minősítő okirat megléte előfeltétele a közszolgáltatási szerződés megkötésének, illetve a hulladékgazdálkodási közszolgáltatásra kiírt közbeszerzéseknél az érvényes ajánlattételnek - emlékeztet az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség. A hulladékgazdálkodási közszolgáltatói minősítéssel rendelkezők számának, nevének, minősítési osztályának alakulásáról az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség honlapján folyamatosan tájékozódhatnak az érdeklődők, így a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás kapcsán közbeszerzési kiírás előtt álló települési önkormányzatok is.

A hulladékgazdálkodási ügynökség közleményében kitér arra is: a hulladékról szóló törvény módosítása lehetőséget adott arra, hogy - a vonatkozó jogszabályoknak megfelelően, indokolt esetben - a hulladékgazdálkodási közszolgáltatást végző társaság legkésőbb 2014. július 1-jéig szerezhesse meg a minősítési okiratot. Az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség azt javasolja a hulladékgazdálkodási közszolgáltatási tevékenység végzését jövőre is tervező vállalkozásoknak, kezdeményezzék még az idén a minősítési okirat megszerzését, hogy azt az év végéig kézbe kaphassák. A minősítés biztosítja, hogy az önkormányzatok a helyi igényekhez, sajátosságokhoz igazodó közszolgáltatás megvalósítására a legalkalmasabb szolgáltatót választhassák ki.

Az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség emlékeztet: a minősítési eljárás során a szolgáltatókat három kategóriába (A-B-C) és három fokozatba (I.-II.-III.) sorolja be az ügynökség erre megalakított hatósági szervezeti egysége. A minősítésről szóló törvény tartalmazza azokat a szempontokat és követelményeket, amelyek alapján a kérelmező közszolgáltatók minősítési osztályba sorolása történik.

 

Hirdetés