budapest szmogTovább folyik az utóbbi évek legnagyobbnak tűnő környezetszennyezése Budapesten. Tarlós István főpolgármester belső vizsgálatot rendelt el, ám még nem álltak le a környezetkárosító anyagok elföldelésével Pestszentlőrincen - írja a napi.hu

A Napi.hu értesülései szerint a tegnap reggel kirobbant botrányt és Tarlós István bejelentését követően még tegnap délután is egymást követték a szippantós autók a szeméttelepen, ahol a markológépek által kivájt medencékbe engedik a súlyosan ártalmas, veszélyes anyagokkal szennyezett folyékony hulladékot. Szaniszló Sándor, a Fővárosi Közgyűlés MSZP-s tagja, a környezvédelmi bizottság elnöke, XVIII. kerületi képviselő a Napi.hu-nak elmondta, hogy eddig semmi nem történt a környezetszennyezés megszüntetése érdekében. A helyzet azért is súlyos, mert a környéken levő családi házak jelentős része fúrt kútból veszi a vizet - az esetleg szennyezett vízzel öntözni sem tanácsos -, továbbá a terület nincs bekerítve, vagyis bárki besétálhat a mocsaras területre.

Hab a tortán, hogy a Cséry telepi helyszíntől 200 méterre található a Fővárosi Vízművek egyik telephelye, innen látják el ivóvízzel a dél-pesti régiót.

A szennyezett iszapot a helyszínre a fővárosi önkormányzat tulajdonában lévő Fővárosi Település Tisztasági és Környezetvédelmi Kft. (FTTK) szállítja az ország egész területéről, 70-80 szippantós autóval. Ez a cég kizárólagos joggal rendelkezik a fővárosban a lakossági és nem lakossági szennyvízszállítás és -elhelyezés területén is. A cég információink szerint évek óta folytatólagosan, nagyüzemben helyezi el az FKF Zrt. valamint egy magyarországi üzemanyag kereskedéssel foglalkozó multinacionális cég veszélyes hulladéknak minősülő (egészséget károsító, nehézfémeket, és nyomokban arzént tartalmazó) szennyvíziszapját saját telephelyén, a XVIII. kerület Ipacsfa utcában. Ennek a telephelynek azonban sem engedélye, sem megfelelő kapacitása sincs az ilyen anyagok tárolására. Az iszapot egyszerűen a földbe temetik, holott a cég profilja és kizárólagos feladata épp ezen anyagok biztonságos szállítása és elhelyezése. Legfrisebb értesülésünk szerint a kárelhárítást elkezdték, az erről szóló részletes tájékoztatás várhatóan ma délután adja ki az FTTK illetve a fővárosi cégeket irányító Budapesti Városüzemeltetési Központ.

Hirdetés