domokos szaboerikaRendszerszinten kell megelőzni az önkormányzatoknál az olyan helyzetek kialakulását, amelyek törvénytelenséghez, például korrupcióhoz vezethetnek. A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium az Állami Számvevőszékkel közösen december közepéig tartó országos konferenciasorozatot szervezett ezért.

Az önkormányzatoknak minél átláthatóbban és tiszta viszonyok között, a törvényeket és az előírásokat maradéktalanul betartva kell működniük - hangoztatta Szabó Erika, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium területi közigazgatásért felelős államtitkára a konferenciasorozat Vas megyei állomásán, Szombathelyen. Az integritás vagyis az átláthatóság, a tiszta viszonyok megteremtése és folyamatos fenntartása, a hatékony belső kontroll működtetése egyfajta önvédelem az önkormányzatok számára.

A konferenciákon a számvevőszéki szakemberek úgy tudják segíteni az önkormányzatokat, hogy átadják ellenőrzési tapasztalataikat, és elmondják a gazdálkodással kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat – mondta el az államtitkár. A minisztérium pedig a törvényességi felügyelet keretében a megyei kormányhivatalokon keresztül igyekszik "jó szóval" felhívásokkal, tanácsokkal szolgálni.

Közügy, hogy Magyarországon minden település szabályosan és jól működjön; az önkormányzati vagyon is a nemzeti vagyon része, ezért az önkormányzati gazdálkodás ellenőrzése az Állami Számvevőszék joga és kötelezettsége - szögezte le a Számvevőszék elnöke, Domokos László. Az ellenőrzési jogkör gyakorlása mellett erősíteni akarják a Számvevőszék szolgáltató funkcióját is, ebbe a körbe tartoznak a mostani tájékoztató fórumok, konferenciák.

Az Állami Számvevőszék számára óriási kihívást jelentett az önkormányzatok ellenőrzése. A több ezer település gazdálkodásán kívül ellenőrizniük kell a nemzetiségi önkormányzatokat és azokat a cégeket is, amelyekben az önkormányzatoknak többségi tulajdonrészük van. Nem véletlenül kezdték a BKV-val az önkormányzati cégek ellenőrzését – jegyezte meg Domokos László –, de eljutnak vidékre is, ahol például a színházakat, a közlekedési és a hulladékkezelő cégeket vizsgálják majd meg.

Tapasztalataik szerint az önkormányzatoknál sokszor egyszerű szabályokat sértenek meg. Nem veszik például figyelembe az összeférhetetlenségi szabályokat, aláírási címpéldányok hiányoznak, az önkormányzati kötelezettségvállalásokat nem mindenhol tartják nyilván. Ezt könnyen ki lehetne küszöbölni. Sok helyen takarékosságból sajnos a belső ellenőrzést építették le elsőként.

Hirdetés