hoffmann tamas01Tizennégy helyi önkormányzat kötött együttműködési keretmegállapodást az idősek helyzetének javítása végett Budapesten. Az összetett program célja, hogy az időseket bevonják a közösségi életbe és tehermentesítsék az ellátórendszert.

A közigazgatási reformok legfontosabb célja az életminőség javítása, a közszolgáltatás színvonalának emelése, továbbá az azokhoz való egyszerűbb hozzáférés – mondta köszöntőjében Csonka Ernő, a Közigazgatási és Igazságügyi Hivatal elnöke. Felidézte az átalakítás eddigi lépéseit, és szólt arról, hogy a csúcspont év végén lesz, amikor a jelenlegi 29 mellett több száz kormányablak jön létre, az intézhető ügytípusok száma pedig 70-ről mintegy 2500-ra nő.

Az önkormányzati együttműködést kezdeményező Hoffmann Tamás, Újbuda (XI. kerület) polgármestere arról számolt be, hogy a több mint 130 ezres kerületi lakosságból 40 ezren betöltötték a hatvanadik életévüket. Ezért tartották fontosnak, hogy pályázati forrás bevonásával elindítsák a 60+ programot. Hozzátette, a cél az, hogy programokkal, új közösségek létrehozásával elejét vegyék az elmagányosodásnak, ezzel együtt pedig tehermentesítsék az ellátórendszert. A közösségfejlesztés településrész vagy érdeklődés alapján szerveződik, s nagy szerepet szánnak a tudás továbbadásának: az idősek a megszerzett szaktudásukat adhatják át a fiatalabbaknak, míg azok a többi között informatikai készségeket taníthatnak meg.

Az egészségügyi alapprogramok sportlehetőségeket is kínálnak, köztük tornát, úszást, nordic walkingot – mondta el Hoffmann Tamás. Vannak kulturális programok is, például szenioroknak szervezett alkotótáborok, színház. Létrehoztak egy 60+ programközpontot, az pedig fotókiállításoknak, szakköröknek ad otthont. A polgármester szólt arról is, hogy egy másik elnyert pályázat révén az 50 év felettiek felé is nyitnak, és segítik az álláskeresőket, megfelelő vállalkozási környezet kialakításával.

A keretmegállapodást Győr, Miskolc, Szolnok, Nagykőrös, Tatabánya, Nagykanizsa, Pusztaederics, valamint Budapest III., IX., XIII., XIV., XV. és XXI. kerülete írta alá a XI. kerülettel. A megállapodás célja, hogy az érintett önkormányzatok a továbbiakban is megosszák egymással tapasztalataikat.

Hirdetés