A háromnapos gasztronómiai seregszemlén jövő péntektől ismét több tízezer adag halászlé készül majd.


Az első szegedi halfesztivált Frank Sándor mesterszakács és a közelmúltban elhunyt Ferenczi Dezső szervezte meg 1997-ben azzal a szándékkal, hogy tovább örökítsék az ízletességéről híres szegedi halászlé főzési hagyományait és népszerűsítsék a halfogyasztást.

Frank Sándor elárulta: a néhány éve hungarikum címet elnyerő – hivatalosan tiszainak nevezett – halászlé titka a minőségi alapanyagok mellett az is, hogy többféle hal csontját fölhasználva alaplevet készítenek, abba főzik bele alapos passzírozást követően a filézett halat.

Az immár huszonhatodik alkalommal megszervezett fesztivál péntek délután szórakoztató programokkal kezdődik. A rendezvény második napján, szombaton az újszegedi Partfürdőn amatőr és mesterszakácsok, családi és vállalati csapatok, a politika, a közélet és sport prominens személyei vállalkoznak arra, hogy bemutassák halászléfőző tudományukat. Többtucat csapat készíti majd el a hallét egy vagy több saját bográcsában, lesznek olyanok is, akik több száz embert látnak vendégül.

A folyó szegedi oldalán a rendezvényt szervező halászcsárda a vízi bástyára felállított 2500 literes óriásbográcsában készíti el a hallét. A bográcsot szombaton és a vasárnap is telefőzik, így a két nap alatt csak ott 10 ezer adag halászlé készül. A térség más halászcsárdái a jellegzetes szögedi hallé mellett sült harcsával, süllővel, keszeggel, haltepertővel, pontypatkóval és harcsapaprikással várják az ínyenceket. A látogatók kürtőskalácsot, hazai borászok és kézműves sörfőzők termékeit kóstolhatják majd, és válogathatnak a magyar kézművestermékek színe-javából is.

A közönséget könnyű- és népzenei, valamint dzsesszkoncertek, gyermekprogramok szórakoztatják majd.

A fesztiválhoz hagyományosan jótékonysági kezdeményezések is kapcsolódnak. A szegedi gyermeksebészet javára jótékonysági futást és kerekezést szerveznek szombat délelőtt a Partfürdőről rajtolva. A Szegedi Dóm Rotary Club pedig újra – már nyolcadik alkalommal – megrendezi gumikacsaversenyét szombat délután a Tiszán. A bevételből a Rotary Gift of Life – Ajándékozz életet! projektet támogatják, mely azért jött létre, hogy szívfejlődési rendellenességgel született gyermekeket segítsen életmentő szívműtéthez.

Hirdetés