domokos laszloAz Állami Számvevőszék és a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium közös továbbképzési programot indít, amelynek célja, hogy a számvevőszék tapasztalataira, illetve a kormányhivatalok törvényességi felügyeletére építve az önkormányzatok értsék, milyen fontos a működés megfelelő szabályozottsága, tudják, milyen kockázatokra kell kiemelten figyelni.

Domokos László számvevőszéki elnök elmondta: azt is szeretnék elérni, hogy az önkormányzatok rendelkezzenek azokkal a kompetenciákkal, amelyekkel a szabályozottság javítható, azaz a kockázatok kezelhetők, de sikerül elkerülni a túlzott bürokráciát. Aláhúzta: az Állami Számvevőszék munkatársainak meggyőződése szerint a belső szabályzatoknak és kontrollrendszernek kiemelkedő a jelentőségük, ezek ugyanis hangsúlyos szerepet játszanak a csalás és a korrupciós kockázatok megelőzésében, feltárásában.

Magyarországon több mint 3200 önkormányzat működik, így a továbbképzési program célcsoportja is széles, az előadásokra személyes meghívást kap az adott megye összes településének polgármestere és jegyzője - mondta az Állami Számvevőszék elnöke. A törvényességi felügyeletet ellátó kormányhivatalokon keresztül a "lefedettség" ugyanakkor megsokszorozható, az Állami Számvevőszék üzenetei így minden érintetthez eljuthatnak.

Domokos László emlékeztetett arra, hogy február közepe óta 38, kockázatalapon kiválasztott önkormányzat belső kontrolljairól szóló jelentést hozott nyilvánosságra a számvevőszék. Közölte: a kiválasztás hatékonyságát mutatja, hogy 3 település alacsony, 4 település közepes, 12 magas és 19 kiemelten magas kockázatú településnek minősült. Ezen felül további 25 ellenőrzés jelenleg is folyamatban van, és ezeket továbbiak követik.

Mivel az önkormányzatokat kockázatalapon választotta ki a számvevőszék, az ellenőrzések által nyert kép nem általánosítható. Arra ugyanakkor alkalmasak ezek a jelentések, hogy a számvevők be tudják azonosítani a kritikus pontokat, a legmeghatározóbb kockázatokat. Az önkormányzati vezetők továbbképzése jelentős részben ezeket a kockázatokat veszi számba.

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium területi közigazgatásért felelős államtitkára, Szabó Erika elmondta: a csütörtökön Egerben induló közös program célja, hogy jelentősen javítsa, erősítse az önkormányzatok gazdálkodását. A program kiterjed a fővárosra és a 19 megyére, az utolsó képzési nap december 13-án Somogy megyében lesz.

Mint mondta, az önkormányzati gazdálkodást nagymértékben rontotta, hogy az előző, MSZP-SZDSZ-kormány 20 hónapra megszüntette az önkormányzatok törvényességi ellenőrzését. Az Orbán-kormány 2010. szeptember 1-jével visszaállította. A mostani programra az egyes megyék településeinek polgármesterei, jegyzői, gazdasági vezetői is meghívást kapnak.

Hirdetés