miskolc 01Egész héten át tartó programsorozattal ünnepel Miskolc a városnap alkalmából május 11. és 16. között.

A miskolci polgármesteri hivatal közleménye szerint az 1909-es városi rangra emelkedésre emlékezve az ünnep hagyományos eseményei mellett a program számos új elemmel és helyszínnel bővül. Kiemelt eseményként említik a Miskolci Nemzeti Színházban tartott ünnepi közgyűlést, ahol átadják a díszpolgári címet és díjazzák azokat, akik sokat tettek a városért és a miskolciakért. A színház mellett a moziban, a tereken, a könyvtárban, az avasi pincesoron, az Újgyőri főtéren, de még a miskolci síneken is lesznek látnivalók és események.

Csütörtökön, május 11-én kigördül a Miskolc Városi Közlekedési Zrt. (MVK Zrt.) telephelyéről a már ötven éves „bengáli villamos”, amely „morgó hangja és lomha mozgása” miatt kapta nevét. A színházban délelőtt kezdődik az ünnepi közgyűlés, este pedig Roby Lakatos lép fel a Miskolci Szimfonikus Zenekarral. A Művészetek Házában ingyenes filmvetítés lesz, míg a Szent István téren a gyerekeknek szóló mesejáték és ének után a Kabinet Rt., a The Sign és a 30Y koncertezik.

Pénteken nyugdíjas csoportok produkciói, majd egy divatbemutató lesz látható. A napot a SteelO, az Arrange Service és a Sky Fanatic koncertjei zárják. A térre csütörtökön a város több cége és kulturális intézménye, valamint a Miskolci Egyetem is kitelepül, pénteken pedig civilszervezetek várják az érdeklődőket.

Szombaton indul a hat helyszínt érintő XIV. Játékos VárosJárás című várostörténeti és kulturális társasjáték, melynek témája a történelmi Avas lesz. A II. Rákóczi Ferenc Könyvtárban Könyvtári majálist rendeznek, míg a szabadtéri fesztivál játékokkal, színpadi produkciókkal és „ízes jutalommal” várja a vendégeket.

Kedden, május 16-án az Újgyőri főtéren átadják a Kohászati emlékművet, „mementóul szolgálva a diósgyőri vasgyártásnak”, amely generációkon át meghatározta a város történetét és több tízezer miskolci család életét.

Május 11. és 14. között rendezik meg a Florens 2023-Kert-virág-otthon-szabadidő című kiállítást és vásárt, melynek részeként a közönség kertészeti témájú előadásokat és díszkertész-bemutatót tekinthet meg. A városnapi programokhoz csatlakozik a már csütörtökön megkezdődő XI. Avasi Borangolás is, amelynek keretében 68 helyszín és 97 borászat várja a „borangolókat”, akiknek 20 helyszínen 55 fellépő „húzza majd a talpalávalót”.

Hirdetés