palffy ilona01Várhatóan a választópolgárok voksolás előtti átjelentkezése és annak következményei okozzák majd a legnagyobb problémát a jövő évi választások lebonyolításánál. A választásokkal kapcsolatos feladatok jegyzői hatáskörben maradnak, a Nemzeti Választási Iroda és a jegyzői kollégium közös feladata lesz a munkatársak felkészítése és a szükséges informatikai háttér biztosítása.

A Megyei Jogú Városok Szövetsége jegyzői kollégiumának kétnapos rácalmási ülésén kiemelten foglalkoztak a 2014-es választások lebonyolításával – mondta el a Nemzeti Választási Iroda elnöke, Pálffy Ilona. Szerinte az átjelentkezések nagy problémákat fognak okozni: a választópolgár ott fog szavazni, ahol a választás napján tartózkodik, de a lakóhelye szerinti egyéni választókerületi jelöltekre is voksolhat, nem csak a pártlistákra. Komoly logisztikai feladat az átjelentkezések kezelése, mert "a nem megfelelő szavazólapon megtett voksok érvénytelenek lesznek".

Könnyen előfordulhat, hogy egy-egy választókerületben akár száznál is több egyéni jelölti listára szavaznak a polgárok. Pálffy Ilona szerint különösen gondot okozhat ez a nagyobb üdülőközpontokban, mint például Hévíz vagy Hajdúszoboszló.

Azt is elmondta a Nemzeti Választási Iroda elnöke, hogy a választásokkal kapcsolatos feladatok jegyzői hatáskörben maradnak, a helyi választási irodák is a polgármesteri hivatalokban működnek majd. Problémát okoz ugyanakkor, hogy a járások sok technikai eszközt elvittek a hivatalokból, illetve a választásokban jártas szakemberek nagy része is elment. Az Nemzeti Választási Iroda és a jegyzői kollégium közös feladata lesz a közeljövőben az új munkatársak felkészítése és a szükséges informatikai háttér biztosítása.

A Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalának elnöke, Vetési Iván a szövetséggel közös fejlesztésüket ismertette, amely települési szolgáltatórendszerként működik. A program segítséget nyújt az önkormányzatoknak a beiskolázási körzetesítéseknél, a kötelező egészségügyi szolgáltatások igénybevételének rögzítésében, valamint a lakcím- és személyi adatok nyilvántartásában. Beszámolt továbbá az 1818-as számon elérhető, telefonos ügyfélszolgálati rendszer fejlesztéséről, amely a jövőben konkrét ügyintézést is lehetővé tesz, valamint a kormányablakok informatikai fejlesztéséről és a webes ügysegédrendszer különböző szolgáltatásairól is.

Hirdetés