fazekas sandorÚj korszakot nyit az önkormányzatok történetében a kormány adósságátvállalásról szóló döntése – jelentette ki a vidékfejlesztési miniszter a község adósságrendezési bizonyságlevelének átadásakor Tiszaszőlősön (Jász-Nagykun-Szolnok megye).

A Gyurcsány-Bajnai kabinet felnyitotta a hitelfelvétel zsilipét Magyarországon, eladósítva ezzel a kölcsönfelvételre kényszerült családokat és településeket – mondta Fazekas Sándor miniszter a falu közmeghallgatásán. – Ennek vetett véget a nemzeti ügyek kormánya, amely az önkormányzatok teljes adósságállományával együtt Tiszaszőlős mintegy 26,4 millió forintos tartozását is átvállalta. E döntés új korszakot nyit a hazai helyhatóságok történetében, és új reményt nyújt, illetve távlatot kínál Tiszaszőlős számára is.

A magyar falvak és városok számára nem önmagában a hitel jelentette a problémát, hanem az, hogy a szocialista kormányok idején nem kapták meg a feladataik ellátásához szükséges állami forrásokat. Fontos előrelépés, hogy Magyarország talpra állításával párhuzamosan a helyhatóságok is tiszta lappal indulhatnak el egy új úton – folytatta a miniszter.

Kerekes András polgármester felszólalásában közölte: mivel a falu önállósodása óta ő irányítja a képviselő-testület munkáját, nem hibáztathatja elődjét az önkormányzat adóssága miatt. Ugyanakkor rámutatott: 2002-es hivatalba lépése után az állami normatíva egyre kevésbé fedezte a kiadásokat, így kénytelenek voltak „belelépni az adósságcsapdába”.

A polgármester hangsúlyozta: a kormány komoly tehertől szabadította meg Tiszaszőlőst a hitelek átvállalásával. Emellett azonban nagy segítséget jelent számukra a közmunka lehetősége is, amely idén átlagosan 140 helybelinek jelentett megélhetést, és ez a szám várhatóan további hetvennel bővül az alig 1600 lelket számláló településen.

Hirdetés