2023-ban tovább csökkent a nemzeti dohányboltok száma Magyarországon, és egyre több olyan település akad, ahol már egyetlen trafik sincs, ez derül ki a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatóságának adatbázisából.


A november 17-i statisztikák szerint 5106 dohányboltnak van úgynevezett koncessziós engedélye, amit még a dohány-kiskereskedelmi ágazat átalakításakor, 2013-ban nyertek el. További 691 trafikot a dohánytermék-kiskereskedelmi jogosultság gyakorlására külön feljogosított személyek működtetnek. Ők azok, akiknek a kijelölése indoklás nélkül írásban bármikor visszavonható, és a kereskedő is felmondási idő nélkül szabadulhat a bolttól.

Mindez azt jelenti, hogy cikkünk írásakor 5697 dohányboltba lehet betérni az országban, ami ugyan nem tűnik kevésnek, ám az elmúlt tíz évben folyamatosan csökken a számuk. A Világgazdaság korábbi gyűjtése alapján míg 2014-ben 6355 dohánybolt működött, úgy ma már 658-cal kevesebb, de az előző évhez viszonyítva is 70-nel csökkent a trafikok száma.

Az SZTFH külön gyűjtést vezet azokról a településekről is, ahol a dohánytermék-kiskereskedelmi ellátás nem biztosított, magyarul: ahol nincsen dohánybolt. Ez a lista tavaly óta 49 új helyszínnel bővült, 2022-ben 554 helyen nem volt trafik, most már 603-ban nincs.

Ezeknek a településeknek mindegyike község, tehát kivétel nélkül olyan területek, ahol kevesen laknak, és valószínűleg nem éri meg üzemeltetni a dohányboltokat.

A dohányboltok csökkenő számának másik magyarázata lehet, hogy az egészségügyi okok mellett a jelenlegi inflációs környezetben anyagi megfontolásból is sokan leteszik a cigit, ez látszik az értékesítési adatokból is. Bár még így sem tartunk ott, mint Svédország, ahol lassan mindenki leszokik a dohányzásról.

A közeljövőben ugyanakkor jöhet némi fordulat, és emelkedő pályára állhat a trafikszám, köszönhetően Lázár János építési és közlekedési miniszternek, aki azt javasolja, hogy a legalább négyezer munkavállaló elszállásolására alkalmas létesítményekben is lehessen dohánybolt – ezt idáig nem engedélyezték. Erről a parlament már kedden tárgyalhat.

Hirdetés