Az általánosan elterjedttől eltérő technológiájú, több műszaki és gazdasági előnyt ígérő, energiatárolóval kombinált erőművet adtak át Öskün. A naperőmű által termelt áram sok órával későbbre is eltárolható.


Átadták Magyarország első naperőművel kombinált vanadium-redox flow alapú hibrid villamosenergia-tárolóját Öskün. Az Ideona Zrt. a Pannon Egyetemmel és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudomány Egyetemmel partnerségben konzorciumvezetőként pályázott a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal által meghirdetett „Karbonmentes, többlet-villamosenergia innovatív elektrokémiai tárolását elősegítő fejlesztések megvalósítása” pályázatára, melynek köszönhetően Közép-Európában elsőként helyezi üzembe hibrid erőművét.

A most átadott energiatároló berendezés hét húszlábas konténeregységből áll, és összesen 250 kW névleges teljesítményű, 6 órányi tárolási idővel rendelkező 1500 kWh (kilowattórás) kapacitású, jelenleg a hazánkban található legnagyobb flow-technológiás energiatároló berendezés. A projekt lehetővé teszi a megújuló energia felhasználásának maximalizálását, miközben rendszerszintű szolgáltatásokra is képes egyidejűleg.

Egyedülálló erőművet adtak át

Az átadott hibrid erőmű egyedülálló a hazai piacon, ugyanis a vanádium-redox flow akkumulátor a jelen pillanatban elterjedt lítium-ionos rendszerekhez képest sokkal hosszabb ideig – jelen esetben 6 órás kitárolási idővel rendelkezik.

Az erőmű ezáltal képes a napközbeni többletenergiát a reggeli és esti órákra raktározni és leadni, amikor sokkal nagyobb a lakosság energiafogyasztási igénye.

További előnye, hogy az elektrolit – mely a technológiai megoldás alapját képezi – élettartama lényegesen hosszabb, mint a lítiumion-alapú tárolóké. A flow technológia fenntarthatósági szempontból ez valóban zöld megoldást jelent, ugyanis az elektrolit folyadék degradációja közel 0% évente, így a tároló rendszeres karbantartása mellett akár 25 éven túl is képes működni.

Az átadó ünnepségen Steiner Attila energetikáért és klímapolitikáért felelős államtitkár bejelentette, hogy az Energiaügyi Minisztérium a jövőben egy 62 milliárd forintos pályázati konstrukció keretében fogja támogatni az ilyen típusú beruházásokhoz hasonló fejlesztéseket Magyarországon, ezzel is erősítve a zöld gazdasági szektort.

Hirdetés