Az ENSZ átalakítását sürgette a világszervezet 77. ülésszakának záró ülésén annak leköszönő elnöke, Kőrösi Csaba. A geopolitikai rivalizálás a világ valóságának része, ugyanakkor akadályozza a szükségszerű megoldásokat és a sürgős együttműködést, valamint eltereli a figyelmet a fenntarthatósági átmenetről – jelentette ki.


 A geopolitikai versengés ellenére az emberiség túlélése az együttműködésen múlik – állapította meg Kőrösi Csaba. A geopolitikai és ideológiai megközelítés általában rövidtávú érdekeket szolgál – mondta, rámutatva ugyanakkor, hogy az ENSZ idén márciusban a globális vízhelyzetről szóló magas szintű nemzetközi konferencián bebizonyította, hogy képes áthidalni még akár régóta fennálló megosztottságokat is.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a világ versenyt fut az idővel, legyen szó klímaváltozásról, a biodiverzitás megőrzéséről vagy az oktatásról, illetve a nemek közötti egyenlőségről. A 2015-ben elfogadott Fenntartható fejlődés célok eredetileg tervezett 2030-as elérése már elúszott - mutatott rá, sürgetve, hogy a folyamathoz rendeljenek költségvetési forrásokat a tagállamok és a nemzetközi szervezetek.

Sürgősen végre kell hajtani azokat a vállalásokat, amelyeket a nemzetközi közösség az ENSZ tagországaiban élő nyolcmilliárd embernek ígért – mondta Kőrösi Csaba –, és ebben meg kell haladni a pusztán GDP-n alapuló szemléletet. Felidézte, hogy a közgyűlés egy évvel ezelőtt történelmi határozatot fogadott el, amely a tiszta, egészséges és fenntartató környezetet általános emberi jognak ismerte el. Ugyanakkor azt világossá kell tenni, hogy ki visel felelősséget ennek végrehajtásáért – hangsúlyozta az elszámoltathatóság és a számon kérhetőség szempontját többször kiemelve.

A leköszönő elnök beszédének végén az ENSZ átalakítását sürgette, a jelen idők kihívásaihoz igazodva. Kőrösi Csaba elismerte, hogy az ENSZ Alapokmánya az átalakítás feladatát nem teszi könnyűvé, de hozzátette, hogy addig a jelenleg érvényben lévő dokumentumot teljességében és nem szelektív módon kell alkalmazni a konfliktuskezelésben, tömegatrocitások, népirtások és egyéb háborús bűncselekmények esetében.

Amina Mohammed, az ENSZ főtitkárhelyettese az elmúlt egy évet egy újabb kihívásokkal teli esztendőnek nevezte a világban tapasztalható konfliktusok, a növekvő geopolitikai bizalmatlanság, a hőhullámok, erdőtüzek, az olvadó tengeri jégtakaró, a növekvő szegénység és az egyenlőtlenségek miatt. Megállapította ugyanakkor, hogy a 77. ülésszakon is a diplomáciai megoldások érvényesültek. Köszönetet mondott Kőrösi Csabának a munkájáért, amelynek során kiemelten kezelte a fenntartható megoldások és befektetések igazolásában a tudomány szerepét.

Az ENSZ új, 78. ülésszakát a következő egy évben elnökként Dennis Francis, Trinidad és Tobago diplomatája vezeti, aki a világszervezet New Yorkban ülésező közgyűlése előtt letette hivatali esküjét.

Hirdetés