Gyöngyösön és Hatvanban a kórház területére költözik be az ellátás, együttműködés lesz a sürgősségi osztályokkal, a labor és a képalkotó diagnosztika emeli a minőséget. Egerben a Szálloda utcában, Hevesen a szakrendelőben marad az ügyelet, és Pétervásárán sem lesz helyszínváltozás.


Október 1-jétől Heves vármegyében is bevezetik az új, egységes alapellátási orvosi ügyeleti rendszert, Hatvanban és Gyöngyösön a kórházban fogadják majd a betegeket – írja a Heves Vármegyei Hírportál. Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) szóvivője egri sajtótájékoztatóján elmondta: az egységes ügyeleti rendszer célja, hogy a betegek minőségbiztosított módon a lehető legjobb ellátást kapják, éljenek akár faluban, akár városban.

Kiemelte: az eddigi tapasztalatok alapján a betegek 14–22 óra között elsősorban háziorvosi jellegű problémákkal keresik föl az ügyeleteket, később pedig akkor, ha akut vagy súlyos probléma áll a panaszok háttérben. Az új rendszer két elemből áll, háziorvosi ügyelet öt telephelyen működik majd. Éjjel, 22 óra után az OMSZ sürgősségi ügyeletet tart fenn négy telephelyen.

Mielőtt valaki elindul gyalog, autóval vagy biciklivel az ügyeleti pontokra, hívja föl a szolgáltatás egységes számát, az 1830-at – emelte ki Győrfi Pál.

Kádár Balázs régiós igazgató elmondta: az 1830-at ügyeleti panasz esetén, a 112-t súlyos probléma esetén kell hívni. 

Telefonon szakorvosok adnak tanácsot gyógyszer bevételére, vagy megmondják, hová menjen a beteg, hol tudják fogadni. Bárki bármely ügyeleti pontra mehet, és az ügyeleti autókat is küldhetik másik járásba, vármegyébe is. Amennyiben a mentésirányítás úgy ítéli meg, hogy ügyeleti autót küld, azt meg kell várni, nem kell sehova menni, súlyos egészségkárosodás gyanúja esetén természetesen mentő vonul ki a megfelelő személyzettel, felszereltséggel.

A Heves vármegyei ügyeleti helyszínekben változás lesz:

Gyöngyösön és Hatvanban a kórház területére költözik be az ellátás, Egerben a Szálloda utcában, Hevesen a szakrendelőben marad az ügyelet, és Pétervásárán sem lesz helyszínváltozás.

Utóbbi városban rövid ügyelet lesz 22 óráig, hétvégén 14 óráig. Ezután is lesz ellátás, ha nem megy be a beteg Egerbe, akkor autót küldenek ki hozzá, ha a panasza indokolja. A többi reggelig működik, általában sürgősségi ellátásra berendezkedett pontokon – sorolta Kádár Balázs.

Győrfi Pál emlékeztetett: kilenc vármegyében működik jelenleg az új ügyelet, február óta 134 ezer betegellátáson vannak túl. Általában 95 százalékban enyhe kórképekkel találkoznak, tanácsadásra van csupán szükség, ritka, hogy beavatkozást igénylő tünettel fordulnak hozzájuk. A visszajelzések szerint extra jó a betegek értékelése.

Bemutatta az ügyeleti autókat, ilyenből 170 egyformát vett az állam, felszerelésük megfelelő, mentőautó-szintű, de nem betegszállításra valók.

Elmondta, hogy a háziorvosok aggályait igyekeznek felvilágosítással eloszlatni, több szóbeli, írásbeli tájékoztató is volt. Szerintük több elem is megváltozott az orvosok kérésére. Úgy vélik, nem lesz probléma a háziorvosokkal, mert a betegek ellátása a cél, az eskü mindenkit kötelez.

Ha mindenki beszáll, a fiatalabb, 40–60 éves orvosok láthatják el a feladatot, és pénzt kereshetnek vele, illetve saját beosztásuktól függően választhatnak időpontot, mikor ügyelnek. A számítások szerint egy hónapban maximum kétszer kell 16–22 óra között ügyeletet vállalniuk.

(Magyar Nemzet)

Hirdetés