Idén nyáron (újra)indul a 2021-2027-es EU költségvetéshez kapcsolódó pályázati idény, hiszen 2023 év végén az úgynevezett Igazságügyi reform Bizottsági elfogadásával jelentős, 10,4 milliárd euró összegű forrást szabadítottak fel Magyarország számára.


...

  • A források egy jelentős részét az állami szektorban használják fel területfejlesztésre, infrastruktúra-fejlesztésre akár a központi költségvetés szervei, akár az önkormányzatok fejlesztései által. Ez ugyanakkor nem újdonság, minden eddigi fejlesztési ciklusban így volt.
  • A gazdasági szereplők rendelkezésére álló források egy részét már korábban lekötötte a kormányzat és ezen pályázati programok támogatási költségeit megelőlegezte a központi költségvetés, így a ténylegesen új pályázatokra fordítható keretek ezzel automatikusan csökkennek. Ez is egy több száz milliárdos keret.
  • Az olyan gazdasági szereplők fejlesztéseinek finanszírozására fordítható programoknál, mint a GINOP PLUSZ, DIMOP Plusz, EFOP PLUSZ vagy az RRF program a jelenleg ismert kormányzati programok alapján a rendelkezésre álló támogatási keret jelentős részét olyan programokra fordítja a kormányzat, amelyek nem közvetlenül a gazdasági szereplők számára kínálnak forrásokat.

A teljes cikk itt olvasható

Hirdetés