Egymilliárd forintból valósíthat meg hat fejlesztést a Békés vármegyei Füzesgyarmat – tájékoztatta az önkormányzat az MTI-t.


A támogatásokat a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) Plusz keretéből nyerték el.

344 millió forintból 16 belterületen lévő, szilárd útalappal nem rendelkező utcát aszfaltoznak le legkésőbb 2025. június végéig. A fejlesztés 3838 méter hosszú szakaszt érint, az aszfaltozás előtt a zömmel eternit ivóvízvezetékek kiváltására is sort kell keríteni az Alföldvíz Zrt. előírása szerint. Az engedélyek már megvannak, jövő nyárra tervezik az aszfaltozást – közölte az ötezer lakosú észak-békési város polgármestere.

Koncz Imre (Mindenki Magyarországa) elmondta: 130 millió forintból újítják fel a piacot 2024. júliusáig. Korszerűsítik az épületet, fedett árusítóteret alakítanak ki, a parkoló új aszfaltburkolat-réteget kap, emellett akadálymentesítenek is. A pályázatból tervezik egy tehergépjármű megvételét is, amely a helyi termelők áruinak szállítását segítené kedvezményes bérleti rendszerben. A kiviteli tervek elkészültek, indítják a közbeszerzést.

231,5 millió forintból korszerűsítik energetikailag az önkormányzati épületek közül a városházát, az egészségügyi központot, a civil házat és az 1987-ben épült önkormányzati szolgálati társasházat. A tervek között hőszivattyús hűtési-fűtési rendszer kialakítása, az egészségügyi központnál teljes villamosenergetikai felújítás szerepel. A civilháznál nyílászárócserét és napelemek telepítését is szeretnék elvégezni.

Mintegy 58 millió forintból új önkormányzati szociális bérlakást építenek, a projekt 2024. végi befejezését követően egy négyfős család költözhet be a szegregátumból az épületbe. A projekt része az akcióterületen található Veres Péter utca útburkolatának kialakítása, valamint az ehhez kapcsolódó vízrendezés. Itt a tervek még csak most készülnek.

150 millió forintot nyert el az önkormányzat városi környezetjavító fejlesztésekre. Ebből parkosítanak az önkormányzattal szemközti területen, a könyvtár környékén és a fürdőnél, megújul két buszmegálló is. A projekthez kapcsolódnak kerékpárút-fejlesztések is. Megépítik a Bethlen és a Klapka utca közötti hiányzó szakaszt, valamint meghosszabbítják a Széchenyi utcai kerékpárutat az óvodáig, összesen mintegy 400 méteren épülnek új szakaszok.

Ezeknek az engedélyeztetése viszonylag sokáig tartott, de most már készen vannak a tervek, és folyamatban van a közbeszerzési eljárás. Jövő év végéig szeretnék befejezni a kivitelezést is – közölte a polgármester.

A hatodik nyertes pályázat révén 90 millió forintból 43 városi és civil programot valósítanak meg 2026. szeptember végéig.

Koncz Imre elmondta, már most látszik, hogy a városnak is kell biztosítania saját forrást a fejlesztésekhez, hiszen a pályázatok beadásakor 2021-es adatokkal számoltak, azóta pedig emelkedtek az árak. „Mindegyik beruházáshoz a tervezettnél mintegy 30 százalékkal magasabb árajánlatot fogunk kapni a közbeszerzések során” – valószínűsítette.

A városvezető elmondta, nemrég kapták meg az üzembe helyezési határozatot a nyugati elkerülő úthoz, amelyet 450 millió forint TOP-os támogatásból építettek meg. Az egy kilométeres, nagy teherbírású szakasz a Bucsa és a 4-es számú főút felé vezető közutat köti össze az ipari parkkal. A fejlesztés révén a kamionok nagy részének nem kell behajtaniuk a település kis utcáiba. A beruházás során építettek egy 100 négyzetméteres csarnokot is, ahol az önkormányzat tárolhat eszközöket, anyagokat.

Hirdetés