Magyarország remek geotermikus potenciállal rendelkezik. Viszont miközben a befektetők az áramtermelésben látnak inkább potenciált, a kormány a földgáz kiváltásában, addig a szakemberek leginkább a kisebb projektek, akár az úgynevezett sekély geotermia fejlesztéseiben.


Mindenesetre a föld alatti hő fűtésre, de akár hűtésre is használható, és ha valóban zölden gondolkodunk, a fürdők elhasznált vize, de az ipartelepek, vagy a háztartások szennyvize is hasznosítható.

Az elmúlt hetekben valósággal záporoztak a geotermikus bejelentések. A kormány központi geotermikus stratégiát hirdetett, amiről meg is tudtunk néhány részletet. A Mol Nyrt. is hangsúlyozta új stratégiájában, hogy geotermikus irányba nyit. Mint a cég fogalmazott, a hagyományos szénhidrogén-termelésen túl karbonsemleges projektekkel erősít, a meglevő kompetenciákra építve geotermikus kutatásba kezd. A Másfélfok think tank pedig egy szakmai fórumot szervezett, ahol azt is megismerhettük, hogy Mádlné Szőnyi Judit hidrogeológus, az MTA doktora, a téma neves hazai kutatója milyen lehetőségeket lát az iparág előtt.

A cikk itt folytatódik

Hirdetés