duro dora01Súlyos kockázatot lát a választási kampány finanszírozásának szabályozásában a Political Capital Institute és a Transparency International Magyarország, ezért kezdeményezik az erre vonatkozó törvény módosítását. A Jobbik törvénymódosító javaslatot nyújt be annak érdekében, hogy „ne lehessen következmények nélkül szórni az állami pénzt”.

A korábbinál jóval könnyebben teljesíthetők a képviselőjelölt-állítás feltételei, hiszen 27 egyéni jelölt elindításával, azaz 13 500 aláírás összegyűjtésével már országos lista állítható – hívta fel a figyelmet Political Capital. Ez szerintük azt jelenti, hogy akár egy baráti társaságnak is megéri pártot alapítani, máris hozzájuthat a központi kampánytámogatás százmillióihoz. Az elemzők úgy látják, a jelenlegi szabályozás visszaélésekre ad lehetőséget, mert ha egy "kamuformáció" 106 jelöltet is el tud indítani, máris 597 millió forint folyhat a zsebébe akkor is, ha nincsenek komoly politikai ambíciói.

Az egyéni jelölteknek járó szerényebb, fejenként egymillió forintot kitevő támogatással ugyan tételesen el kell számolni, de a pártlista-támogatásról elegendő fiktív számlákat szerezni. A Political Capital az országgyűlési képviselők választása kampányköltségeinek átláthatóvá tételéről szóló (2013. évi LXXXVII.) törvény legproblematikusabb pontjai között említette, hogy míg az egyéni képviselőjelölteknek kincstári kártyán utalják majd át az egymillió forintos állami kampánytámogatást, az országos listát állító pártok a központi támogatást készpénzben kapják.

Arra is rámutattak, hogy míg a törvény az egyéni képviselőjelöltek kampányköltéseinek elszámolását részletesen szabályozza, a jóval több pénzhez jutó pártokat nem kötelezi tételes bevallásra. "A pártok semmit nem kockáztatnak. Míg az egyéni képviselőjelölteknek vissza kell fizetniük az állami kampánytámogatást, ha a voksok két százalékát sem szerzik meg, addig a pártok több százmillió forintos támogatása akkor sem vész el, ha egyetlen szavazat sem érkezik a listájukra" - írták.

A megoldást szerintük az jelentené, ha a törvényt úgy módosítanák, hogy a pártoknak ugyanolyan szigorúan kell elszámolniuk a közpénzekkel, mint az egyéni képviselőjelölteknek a kincstártól kapott kampánytámogatással. Ezért azt javasolják, hogy a pártok a központi kampánytámogatást kincstári kártyán kapják meg, arról is költhessék el, és a szervezeteknek szigorúan el kelljen számolniuk a kampányköltéseikkel. Javasolják azt is, hogy azok a pártok, amelyek a választáson nem szerzik meg a szavazatok legalább egy százalékát, a teljes központi kampánytámogatást legyenek kötelesek visszafizetni. Álláspontjuk szerint csak a törvény javasolt módosításával előzhető meg, hogy a kampánytámogatás reményében induló "kamupártokhoz" vándoroljon több milliárd forint közpénz.

A Jobbik törvénymódosító javaslatot nyújt be annak érdekében, hogy ne lehessen következmények nélkül szórni az állami pénzt a választási kampányok során - reagált az ellenzéki párt a Political Capital Institute és a Transparency International Magyarország keddi nyilatkozatára. Dúró Dóra, a párt szóvivője keddi közleményében úgy fogalmaz: a Fidesz szándékosan, saját politikai érdekeit szem előtt tartva alkotott olyan kampányfinanszírozási rendszert, amely a "kamupártok" indulását és felelőtlen pénzköltését lehetővé teszi, hogy minél inkább megossza az Orbán-kormányt leváltani kívánó erőket. Emiatt a 2014-es országgyűlési választási kampány vélhetően minden eddiginél többe kerül majd az adófizetőknek.

Hirdetés