Tizenöt éve már, hogy bezárták a rengeteg embernek munkát adó Szerencsi Cukorgyárat, erre a területre kerülhet az új élelmiszeripari cég üzeme. Ahhoz viszont az épületeket az eddigieknél jobban meg kell óvni.


Szerencs történelmének meghatározó eseménye volt a cukorgyár bezárása és lebontása 2008-ban. Azóta a területen maradt raktárak és épületek egy része kezdett az enyészetévé válni. Ilyen többek között a gyár egykori irodaépülete, aminek állagmegóvásáért a város önkormányzata megtesz minden szükséges intézkedést.

A volt cukorgyár területén megmaradt összes épülettel foglalkozott már az önkormányzat (sajnos kicsit későn), van amit már felújítottak, és új épületet is sikerült kialakítani, mint például egy 2400 négyzetméteres csarnok. Megújult a volt kazánház, majd a cukorraktár felújítása is napirendre került. Sikerült megvásárolni a cukorgyár irodaházának tulajdonjogát a hozzá tartozó területtel együtt, így annak helyreállítása is megkezdődhetett, és a jövőben ismét betöltheti régi funkcióját. Mindezek megvalósítását három uniós pályázat elnyerése is segítette.

A város vezetősége azon van, hogy minél hamarabb erre a területre kerüljön egy új élelmiszeripari cég üzeme, amihez hasonló szerencsében bíznak, mint annak idején a cukorgyár felépítésének körülményeinél. A terület egy részét a Nestlé birtokolja, vele közösen dolgoznak azon, hogy megtalálják a megfelelő vállalkozót, akivel együtt tudják folytatni a munkát ezen a helyszínen. Ehhez kínáljak az irodaház épületét is, ami az új üzem kiszolgálóegységeként működhetne. A helyiség másik fontos szerepe az oktatás lenne, amihez mindenképpen élelmiszeripari képzést tudnának elképzelni, hogy kiváló szakemberek tudjanak innen kikerülni és segíteni az új egységeket.

Az elmúlt esztendőben a főút alsó szakaszának megújítása is eredményesen befejeződött; sok feszültséggel járt, de a végeredmény megérte az okozott kellemetlenséget. A cél az, hogy lehetőleg már ősz elejére a kamionforgalom is átterelődjön a főútról, ezzel is gyorsítva a város forgalmát.

A tervek szerint az irodaház épületének rekonstruálása év végére teljesen befejeződik, ezzel előre mozdítva a terület állagmegőrzését, ami fontos feladata a város vezetőinek. Sok munkával, akarattal és szerencsével hamarosan új élelmiszeripari üzem nyithatná meg kapuit a cukorgyár területén.

(Borsod24)

Hirdetés