Vannak helyek, ahol be kell jelenteni a fúrt kutakat annak ellenére, hogy elvben ingyenes a használatuk. Ezek azok a pontok, ahol védett vízkészlet lehet a felszín közelében.


A háztartási kutak engedélyezésében a legfontosabb az – amellett, hogy beleesik-e a terület a kockázatosba vagy sem –, hogy tisztában legyen azzal a tulajdonos, az üzemeltető, hogy milyen mély az adott kút – ad eligazítást a látszólag ingyenes fúrt kutak ügyében a beol.hu.

Azzal már több cikkben foglalkoztunk, hogy a kormány döntése után nem kell ezeket engedélyeztetni, praktikusan ingyenes az üzemeltetésük. Még a nyáron írtuk, hogy a januártól érvényes törvénymódosítás alapján a bejelentési, engedélyezési feladatokat az határozza meg, hogy a kút vízkészletvédelmi szempontból milyen területen létesül. Az új szabályozás kockázatmentes és kockázatos területeket különít el, ezeket az augusztus végéig elkészülő vízkészletvédelmi országtérkép mutatja majd.

Mára jól használható ez a térkép. Ebből az derült ki, hogy a Balaton-felvidék szinte teljesen piros, azaz itt csak óvatosan lehet fúrt kutat üzemeltetni. Jellemzően arra kell figyelni, nehogy áttörjünk azon a vízzáró rétegen, amely a vízbázist védi. Elvben ugyanis 50 méterig lehet engedélymentesen fúrt kutat létesíteni, de a „piros foltos” helyeken ez jóval feljebb lehet.

A beol.hu példát hozva azt írja, hogy Békésben 15 méternél hamarabb megjelenik az első vízzáró réteg, Békéscsaba belvárosában, Gyulán, Szarvas, Gyomaendrőd és Körösladány környékén, valamint Délkelet-Békésben.

A térkép érdekessége, hogy nagyon részletes és szakmai. Számos adatot lehet rajta megnézni, ellenőrizni, persze leginkább azt, hogy hol van a védett vízbázis.

Mindenesetre alapesetben nincs szükség engedélyeztetési eljárásra, ha a háztartási kút mélysége nem lépi túl az 50 métert, nem érinti az első vízzáró réteget, és legfeljebb évi 500 köbméter vizet.

Valamint, amiről írunk, hogy nincs a „piros foltos” területen. Ha ott van, akkor december 31-ig engedélyeztetni szükséges az illetékes jegyzőnél.

Hirdetés