Nyolcvannégy olyan település volt, ahol legalább huszonöten indultak az egyéni listán megszerezhető képviselői helyekért a vasárnapi önkormányzati választáson, ugyanakkor 859 településen csak egy polgármester jelölt indult.


A Nemzeti Választási Iroda nyilvántartása szerint a legtöbb - 50 - egyéni listás jelölt Tiszaburán indult. Halmajugrán 46, Nagykállón 42, Kunmadarason 39, Szendrőládon 37, Alsószentmártonban és Kunhegyesen 36-36, Kázsmárkon és Nyírmadán 35-35 jelölt volt.

Farkaslyuk és Vilmány választói 34-34 egyéni listás jelölt közül választhattak, Rakaca és Bagamér lakói 33-33, Lőrinci és Kótaj szavazói 32-32, Rudabánya, Nagyfüged, Nyírlugos és Petneháza választópolgárai pedig 31-31 jelölt közül.

Még hét településen - Jánoshalma, Szalaszend, Szendrő, Algyő, Kisköre, Nézsa és Mogyoród - 30 jelölt indult, és ezen kívül volt még 58 olyan település, ahol az egyéni listás jelöltek száma 25 és 29 között volt.


A választási jogszabályok értelmében vasárnap este az egyes szavazókörökben addig kellett a szavazatokat számlálni, amíg kétszer egymás után ugyanazt az eredményt nem kapják. Ezeket az adatokat lehet felvezetni a hivatalos jegyzőkönyvekbe, amelyeket a szavazatszámláló bizottságok valamennyi tagjának alá kell írnia.

A helyi, illetve a területi választási bizottságok hétfőn jegyzőkönyvekben összegzik a szavazatszámláló bizottságok által rögzített jegyzőkönyvi eredményeket, majd ezek alapján állapíthatják meg, ki nyerte a polgármesteri tisztséget és kik lettek a képviselő-testület, valamint a közgyűlés tagjai.

A helyi, illetve a területi választási bizottság döntése ellen a szavazatszámláló bizottság szavazóköri eredményt megállapító döntésének törvénysértő voltára, illetve a szavazóköri eredmények összesítésére és a választási eredmény megállapítására vonatkozó szabályok megsértésére hivatkozva lehet fellebbezni. A választási eredmény elleni jogorvoslatnak alapvető követelménye a törvénysértés pontos megjelölése és a vélelmezett jogsértés bizonyítása.


Tizenhat településen tarthatnak időközi választást, miután szavazategyenlőség alakult ki a polgármesterjelöltek között. A Nemzeti Választási Iroda szerint azonban még elképzelhető, hogy a jogorvoslatok miatt mégis eldől, hogy melyik jelölt kapott több voksot.

Hirdetés