pecs fopalyaudvarA pécsi vasútállomás-rekonstrukció kivitelezői szerződésének aláírásával megkezdődött a MÁV Zrt. állomás- és integrált ügyfélszolgálati fejlesztési programja. A program 2015 nyaráig tart, értéke 9,8 milliárd forint, magában foglalja tíz állomás fő utasforgalmi épületének felújítását, átépítését, tizenhét helyen kormányablakok kialakítását.

A beruházások célja az állagmegóvás mellett a MÁV szolgáltatási színvonalának és az egyre nagyobb számú utazóközönség elégedettségének növelése – mondta el a vasúttársaság elnök-vezérigazgatója, Dávid Ilona. Budapesten Zuglóban, Kőbánya alsón, Kőbánya-Kispesten, Rákoson, Rákoshegyen újítják fel az állomásokat, vidéken pedig Pécsett, Kaposváron, Tapolcán, Keszthelyen és Balatonszentgyörgyön. Új kormányablakok vasútállomásokon a fővárosban a Nyugati, a Keleti, a Déli pályaudvaron nyílnak, vidéken pedig Érd alsón, Vácott, Győrött, Székesfehérváron, Kaposváron, Pécsett, Cegléden, Szolnokon, Kecskeméten, Szegeden, Békéscsabán, Debrecenben, Nyíregyházán és Miskolcon.

A program legnagyobb, mintegy 1,4 milliárd forintos eleme a pécsi vasútállomás műemléki épületének rekonstrukciója. Pál László, a MÁV pályaműködtetési és üzletfejlesztési általános vezérigazgató-helyettese elmondta, a több mint 100 éves, 168 méter hosszú, mintegy 5300 négyzetméteres, kerámiaelemekkel díszített ingatlan örökségvédelmi felügyelet mellett, restaurátorok bevonásával újul meg, a kivitelezés idejére az utazóközönség türelmét kérik.

A vezérigazgató-helyettes megjegyezte: az állomásfejlesztés második üteme a 2014-2020 közötti európai uniós költségvetési időszakban lehet. Abban a hét évben 30 milliárd forintból 60 állomás fő utasforgalmi épületét, létesítményeit újítanák meg, illetve építenék át.

Hargitai János, a Baranya Megyei Kormányhivatal vezetője üdvözölte, hogy Baranya a vasútvonalak megszüntetése után néhány évvel vasúti fejlesztési program részesévé vált, amelyhez ráadásul kormányablakok kialakítása is kapcsolódik a közigazgatás átalakításának jegyében. Úgy vélte, vasútállomásokon ideális kormányablakokat nyitni, mert e helyszínek forgalmasak, és jól megközelíthetők.

Hirdetés