ruleÖsszesen már 11 település: Győr, Debrecen, Szombathely, Pécs, Szeged, Miskolc, Nyíregyháza, Szentendre, Hévíz, Gyula és Balatonfüred szeretné, hogy kaszinó nyíljon a városukban – írja a Világgazdaság.

A települések képviselő-testületei többnyire augusztusban, illetve szeptemberben fogadtak el (Debrecen korábban) támogató határozatot arról, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium koncessziós pályázatot írhat ki a városban. „Szentendre támogatja II. kategóriájú játékkaszinó működésére vonatkozó koncessziós pályázat kiírását, alább felsorolt területek kivételével: alsó és középfokú oktatási-, gyermek-, ifjúságvédelmi-, valamint vallás gyakorlására szolgáló intézmény bejáratától számított 200 m-es közúti (közterületi) távolságon belüli terület” – olvasható a testület augusztusi határozatában.

jatekado

A legjobban talán Hévíz szeretne kaszinót, ugyanis a II. kategóriás nyitását is támogatta, de megfontolásra javasolta a Nemzetgazdasági Minisztériumnak I. kategóriájú játékkaszinó létesítését is. Az I-es kategóriába az a kaszinó tartozik, amelyben legalább 100 játékasztal, valamint 1000 pénznyerő automata üzemel. Ez alatt minden kaszinó másodvonalbeli. A sármelléki Hévíz-Balaton reptérre főleg német városokból és Moszkvából érkeznek charterek. A lista egyetlen meglepetés tagja Gyula lehet, hiszen a többi városba korábban működött már kaszinó. Hosszabb-rövidebb ideig Siófok, Székesfehérvár és Kecskemét is rendelkezett koncesszióval, de ezek a városok egyelőre most kimaradhatnak a pályázatokból. Jelenleg Budapesten két, Sopronban egy kaszinó üzemel. Korábban úgy lehetett tudni, hogy a tárca csak kilenc új kaszinóban gondolkodik. „A szerencsejáték koncessziók kapcsán tervezett 2,1 milliárd forint növekedést mutat, mivel 2014-ben a jelenleg működő három II. kategóriájú játékkaszinó mellett 9 új II. kategóriájú játékkaszinó befizetésével is lehet számolni” – szerepel a 2014-es költségvetés tervezetében. Azóta viszont már megszavazták, hogy koncessziós díj összege levonható a fizetendő játékadóból.

„Az új jogszabály szerint csak olyanok rendelkezhetnek koncesszióval, akik 10 éves tapasztalattal rendelkeznek, feddhetetlen a tevékenységük, és minden adót befizetnek. A törvénymódosítás a szerencseipar kifehérítésének és átvilágításának a része” – közölte a Fidesz.

Kevesebb a gép Nevadában

A USA kaszinófellegvárában évek óta egyre kevesebb nyerőgép és pókerasztal üzemel: 2000 és 2012 között 38 ezerrel csökkent a gépek száma Nevada államban – írta a FortunaWeb. A hírportál szerint Las Vegas kaszinófőutcáján, a Stripen ezalatt a 12 év alatt több, mint 13 ezerrel lett kevesebb a nyerőgépek száma, a múlt hónapban „már csak” körülbelül 45600 gépet nyomkodhattak a játékosok. Mindez ráadásul annak ellenére történt, hogy azóta megnyílt a Wynn, az Encore, az Aria és a Cosmopolitan is, egyenként körülbelül 1800 géppel.

 

Hirdetés