kp0Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter bejelentése szerint 6 ezrelékre emelkedik a jelenlegi 3-ról a pénzügyi tranzakciós illeték a készpénzfelvételnél, és itt eltörölnék a 6 ezer forintos felső korlátot, míg az átutalásoknál 2-ről 3 ezrelékre emelkedik az illeték, a felső, 6 ezer forintos korlát megtartásával – írja a hvg.hu.

Arra viszont nem lehet számítani, hogy mostantól tömegével váltanak át a magyar dolgozók a készpénzes kifizetésre, a munkáltató ugyanakkor nem köteles a bevett gyakorlaton változtatni a munkavállaló kérésére. Ezt főleg egy nagyvállalatnál lenne nehéz kivitelezni, hiszen már egy-két ember ilyen kérése elindíthat egy módosítást kérő hullámot, és ez a fajta kifizetés már 100 embernél is komoly gondokat okozna, ami miatt akár külön a kifizetési ügyek intézésére fel kéne venni plusz munkatársat.

Ha új a munkavállaló egy cégnél, és a munkaszerződés megírása előtt kérné, hogy ne átutalással kapja meg a bérét, a munkáltató olyankor sem köteles ennek eleget tenni. Ha a leendő dolgozó ennek ellenére ragaszkodna hozzá, és nem tudnak megegyezni, akkor ebben az esetben még az is előfordulhat, hogy más kapja meg a munkát – tette hozzá a D.A.S. Jogszerviz szakértője.

Mi van a külföldi bankszámlával?

Ha külföldi banknál nyitunk számlát, arra is van mód, hogy oda kapjuk a bérünket, a munkáltatónak ugyanis a dolgozó által megadott számlaszámra kell utalnia a fizetést. A D.A.S. Jogszerviz szakértője szerint ugyanakkor az ezzel felmerülő esetleges plusz költségeket nem lehet a munkáltatóra terhelni, tehát azok a munkavállaló fizetéséből kerülnek levonásra.

Hirdetés