Látható eredményei vannak a betegségmegelőzés érdekében tett kormányzati intézkedéseknek, hiszen nőtt a magyar lakosság várható élettartama és az egészségben eltöltött idő is – mondta Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára 2023. november 27-én Budapesten a Gottsegen György Országos Kardiovaszkuláris Intézetben rendezett „Helybe visszük a szűrővizsgálatokat” sajtótájékoztatón.


Rétvári Bence a program kapcsán kifejtette, hogy tíz szűrőbusz járja az országot, elsősorban azokat a felzárkózó településeket, amelyek távolabb esnek egy-egy kórháztól, rendelőtől. A járművek 300 hátrányos helyzetű településen voltak már. A 268 szűrési napon több mint 13 ezren vettek részt a különböző vizsgálatokon, és csaknem 25 ezer vizsgálatot végeztek. A buszokon végzett szűrések például méhnyak- és melanóma-, szájüregi szűrés, vércukor- és koleszterinszint-szűrések, szemészeti vizsgálat eredményei felkerültek az EESZT-be – tette hozzá.

Az államtitkár szerint az egészségmegőrző intézkedéseknek a járvány ellenére is vannak látható eredményei: az elmúlt évtizedben 1,5 évvel nőtt a várható élettartam, és az egészségben eltöltött évek számát tekintve mára 13 uniós országot előz meg Magyarország, szemben 2010-zel, amikor csak ötöt előzött meg.

(Belügyminisztérium)

Hirdetés