Január elseje helyett július 1-jétől lesznek kötelesek feltüntetni a gyártók a visszaváltáshoz szükséges kódokat a PET-palackokon, az alumínium és üveg italospalackokon – mondta Áder János korábbi köztársasági elnök, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke a Magyar Polgári Együttműködés Egyesület rendezvényén Budapesten.


A volt köztársasági elnök szerint a gyártók akadályozzák a betétdíj bevezetését, ezért csúszik fél évet a bevezetés.

Áder János ezt követően felelevenítette, hogy a Mol vezetésével a hulladékgazdálkodási koncesszió még július 1-jén indult el idén, a betétdíjas rendszer bevezetését pedig eredetileg 2024 január elejére tervezték, a

Jövő év elejétől azonban a polcokon párhuzamosan lesznek elérhetők az 50 forintos betétdíjra jogosító kóddal ellátott termékek és azok, amelyeken ezek még nem szerepelnek.

Áder János felhívta a figyelmet arra, hogy az automaták csak az ép minőségű PET-palackot, fémdobozokat tudják elfogadni, így el kell felejteni a „tapossa laposra” gondolkodást.

Az uniós előírások szerint Magyarország 90 százalékra növeli az üveg, az alumínium és PET-palackok visszagyűjtési aranyát.

Portfolio.hu

Hirdetés