leveltElkészült az elektronikus levéltár, Európa egyik legfejlettebb, a kutatók igényeinek megfelelő levéltári nyilvántartó és archiváló rendszer - jelentették be a projektet megvalósító konzorcium vezetői Budapesten.

Öt év óta dolgozik a Magyar Nemzeti Levéltár (MNL), Budapest Főváros Levéltára (BFL) és a NISZ Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. (NISZ Zrt.) az elektronikus levéltár megvalósításán; a konzorciumhoz az idén csatlakozott a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ) is. A hatalmas munka költségvetése 2,75 milliárd forint, ami teljes egészében Európai Uniós támogatás.

A kezdeményezés célja az volt, hogy lehetőséget teremtsen nagy mennyiségű elektronikus iratanyag pontos, napra kész nyilvántartására, közzétételére és hosszú távú megőrzésére. A levéltárak hagyományos szerepükben biztosí­tották a több száz éves iratok hiteles fennmaradását és a hozzájuk kapcsolódó elévülhetetlen jogokat. A 21. században már garantálják a kormányzati és önkormányzati döntések átláthatóságát is.

Gyimesi Endre levéltárakért felelős miniszteri biztos beszédében azt mondta, az e-levéltár projekt eredményeként megoldás született a napjainkban szinte kizárólag elektronikusan keletkező köziratok hosszú távú megőrzésére és a levéltári iratanyagok nyilvántartására, valamint arra, hogy az iratokhoz hozzá lehessen férni az interneten keresztül. Közölte, az október elsején induló elektronikus levéltári portál "eddig nem létező lehetőségeket kínál az állampolgárok számára". Lehetőség nyílik a levéltári nyilvántartások, adatbázisok és digitalizált iratok online böngészésére, kutatói regisztrációra, iratok kikérésére, másolatok megrendelésére a világ bármely pontjáról.

Gyimesi Endre hangsúlyozta: Magyarország két legnagyobb levéltára - a Magyar Nemzeti Levéltár és Budapest Főváros Levéltára - "időben felismerte a digitális kor lehetőségeit és veszélyeit a történeti értékű iratok megőrzésének terén". Azt mondta, a lehető leghamarabb ki kell terjeszteni az elektronikus levéltári projektet megyei és városi levéltárakra is.

„Nagy öröm arról beszámolni, hogy megvalósult az elektronikus levéltári rendszer. Eredményeként a világon egyedülálló, integrált nyilvántartó és archiváló rendszer jött létre, aminek a hatása messze túlmutat az Európai Unió által előírt, ötéves fenntartási időszakon. Büszkeséggel tölt el, hogy egy olyan informa­tikai rendszert vezetünk be, amely segíti kulturális és történelmi értékeink megőrzését és életben tartását a jövő generációi számára” – mondta el Vályi-Nagy Vilmos, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium info-kommu­nikációért felelős államtitkára. Közölte, a projekt fontos állomás abban a folyamatban, amelyben a kormányzat a szolgáltatásokat elektronizálni kívánja. Közölte, a fejlesztést az eredeti tervekhez képest olcsóbban tudták megvalósítani. A megtakarított pénzt a levéltárak infrastrukturális fejlesztésére fordították - tette hozzá.

A levéltárakban őrzött dokumentumok maradéktalan megőrzése nemzeti érdek, így kiemelten fontos volt, hogy a választott hardver- és szoftvermegoldás biztosítsa az elektronikus dokumentumok hosszú távú, katasztrófatűrő megőrzését. A NISZ Zrt. vezette konzorcium az Európában legelterjedtebb szoftverme­goldások adaptálását tűzte ki célul, olyan európai országok megoldásait vette át, mint pl. az Egyesült Királyság, Németország, Hollandia, Svájc és Ausztria.

„Eljutottunk ahhoz a pillanathoz, amikor az egyik legrégebbi tervünket, az elektronikus levéltárat sikerrel adhatjuk át a használóknak. A teljes egészében európai uniós forrásból megvalósult levéltári rendszer olyan siker, amelyben munkatársaink osztoznak a Magyar Nemzeti Levéltár és a Budapest Főváros Levéltára, valamint a rendszert szállító társaság munkatársaival. Amai E-levéltárátadása terveink megvalósulásának csak az első fontos mérföldköve. Társaságunk a következő néhány hónapban több nagy infokommunikációs beruházás sikeres, határidőn belüli megvalósítását fogja bejelenten” – számolt be a NISZ Zrt. szerepéről Szabó Zoltán Attila vezérigazgató.

Csomós Miklós főpolgármester-helyettes elmondta, az e-levéltár egy nagyon fontos eszköz, és azt várja, hogy a könnyebb hozzáférés miatt sok ember kezd majd el kutakodni. "Nagyon fontos, hogy akár a nemzet, akár a város történetét megfelelően, hitelesen és olyan anyagokból tanulmányozzák, amelyek autentikusak" - mondta. Szabó Zoltán Attila, a konzorciumvezető Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. vezérigazgatója emlékeztetett arra, hogy a projekt 2008-ban indult, 2012-ben tudták kiválasztani a generálkivitelezőt, és 10 hónap alatt tudták megvalósítani a projektet.

Mikó Zsuzsanna, a Magyar Nemzeti Levéltár főigazgatója arról beszélt, hogy a levéltár mintegy 310 kilométernyi iratanyagot őriz, 40 terabájtnyi elektronikus adatállományt kezel, több mint 10 ezer köziratképző szervet felügyel és ellenőriz iratkezelés tekintetében és évente több mint 10 ezer kutatót fogad. Kenyeres István, Budapest Főváros Levéltárának főigazgatója elmondta, a projekt eredményeként a levéltár hasznos tárolókapacitása eléri a 130 terabájtot, az intézmény digitalizálási eszközparkja teljesen megújult. Közölte, terveik szerint a rendelkezésre álló eszközökkel három éven belül 13 millió digitális felvétel lesz elérhető a levéltári rendszerben.

A generálszállítói kivitelezésre kiírt közbeszerzési eljárást tavaly októberben a T-Systems Magyarország Zrt. nyerte meg. A nyertes cég a fővállalkozói feladatok mellett a rendszereket üzemeltető teljes infrastruktúra kiépítését, a levéltári portál megvalósítását, valamint az integrációs feladatokat végezte. „Az E-levéltár megvalósítása összetett rendszer-integrációs és egyedi alkalmazás-fejlesztési kompetenciákat feltételezett, amelyekkel a T-Systems Magyarország elődcégei révén rendelkezik. A munka sikere nagyban köszönhető a résztvevő felek közötti kooperációnak, amely lehetővé tette, hogy rekordidő, azaz 10 hónap alatt megvalósuljanak a fejlesztések – mutatott rá Rékasi Tibor, a projekt fővállalkozói feladatait ellátó T-Systems Magyarország vezérigazgató-helyettese.

A Magyar Nemzeti Levéltár, Budapest Főváros Levéltára és a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. 2008 óta dolgozik az elektronikus levéltár megvalósításán, a konzorciumhoz 2013-ban a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség is csatlakozott. A projekt költségvetése 2,75 milliárd forint, amely teljes egészében uniós támogatás. A generálszállító kivitelezésre kiírt közbeszerzési eljárást 2012 októberében a T-System Magyarország Zrt. nyerte meg. A cég a fővállalkozói feladatok mellett a rendszereket üzemeltető teljes infrastruktúra kiépítését, a levéltári portál megvalósítását, valamint az integrációs feladatokat végezte.

A mára megvalósult elektronikus levéltárban mind az iratokat létrehozók, mind a közfeladatot ellátó szervek munkatársai, mind a kutatók online hozzáférnek az őket érdeklő dokumentumokhoz. A kutatási korlátozások nélküli elektronikus iratok elektronikus másolatai minden érdeklődő számára otthonról is elérhetők az internet révén.

(MTI/richpoi.com)

Hirdetés