Március 28-án, csütörtökön, Apponyban találkozott egymással a magyar és a szlovák kormány kijelölt képviselője, hogy előkészítsék a bős-nagymarosi vízerőmű több évtizede fennálló vitás ügyének kompromisszumos rendezését – jelentette be az Energiaügyi Minisztérium.


A feladattal magyar oldalon március 12-én bízta meg a kormány Czepek Gábort, a tárca közigazgatási államtitkárát, és ő ma találkozott először az ügy rendezése érdekében szlovák tárgyalópartnerével, Andrej Kasanával, a bős-nagymarosi vízerőműrendszer építéséért és üzemeltetéséért felelős kormánymegbízottal.

A közlemény úgy fogalmaz: a magyar kormánybiztos kiemelt feladata, hogy kétoldalú egyeztetések útján feltárja a kompromisszumos megoldás lehetőségeit a bősi erőmű ügyében több évtizede fennálló vitás kérdésekben. A tárca emlékeztet rá, hogy a magyar-szlovák kapcsolatok biztató alakulása az első megbeszélés tapasztalatai szerint is kedvező alapot teremthet a rég időszerű megállapodásra.

Érdemes emlékeztetni arra, hogy a nagymarosi építkezést 35 éve függesztették fel. Több mint negyedszázados a hágai Nemzetközi Bíróság 1997-es ítélete, amely a nézetkülönbségek rendezésére kötelezi a feleket. A mindkét fél számára elfogadható megoldás azonban mindmáig várat magára például a Duna vízhozamának megosztásában vagy energetikai kérdésekben – jegyzi meg a tárca.

Czepek Gábor közigazgatási államtitkár két hete a magyar-szlovák energetikai infrastruktúra fejlesztéséért felelős kormánybiztosként is dolgozik. E szerepkörében tárgyalásiálláspont-tervezetet kell kidolgoznia a bős-nagymarosi vízlépcsőrendszer ügyében – rögzíti a tárca. A kinevező határozat a kormány képviseletére hatalmazza fel a kormánybiztost az energetikai, környezetvédelmi szakpolitikai és nemzetközi jogi egyeztetéseken.

A közlemény leszögezi: a kormánymeghatalmazottak megállapodásuk szerint kormányaiknak javasolják, hogy intenzív és dinamikus párbeszédet folytassanak a kapcsolódó ügyek áttekintéséhez és a közös célok eléréséhez.

A kormánybiztos és szlovák kollégája rögzítette, hogy a megbeszélés-sorozat következő fordulóját júliusban, Magyarországon tartják, addig munkacsoportok dolgoznak ki közös vízgazdálkodási és energetikai téziseket.

Hirdetés