A magyar adópolitika legfontosabb célkitűzése továbbra is az adórendszer egyszerűsítése és az adminisztrációs terhek csökkentése.


Ennek részeként korszerűsítette az adóhivatal a mobilapplikációban található tartalmat, valamint térítésmentesen több mint 5,6 millió magyar adózónak készítette el idén a személyijövedelemadó-bevallási tervezetét - mondta Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára az MTI-nek. 

Egyre nagyobb teret hódítanak az elektronikus úton intézhető mobiltelefonos, tabletes megoldások, mivel időt és pénzt spórolnak azzal, hogy nem kell papír alapú űrlapokat töltögetni, sorban állni. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) mobilapplikációjának fejlesztésénél is szempont volt mindez. Így a NAV mobil appon keresztül már be lehet fizetni a gépjárműadót; le lehet kérdezni az adószámlát; meg lehet nézni, hogy a munkáltatónknál be vagyunk-e jelentve; megtudhatjuk, hogy milyen béradatokkal vagyunk bejelentve; található benne adótraffipax információ; több adókalkulátor, és - országonként elérhető - utazási információk is - sorolta Tállai András. 

Mint ismert, az idei évtől elég évente egyszer foglalkozni a gépjárműadóval, és plusz egy hónapot kaptak a gépjárműtulajdonosok és üzembentartók, ugyanis március 15. helyett április 15-ig kell az adót befizetni. Kedvező lehetőség, hogy 2-5 havi, pótlékmentes részletfizetés automatikusan jár azoknak a természetes személyeknek, akik a határozat kézhezvétele után, legkésőbb június 30-ig kérik azt. Ráadásul mindezt világviszonylatban is élenjáró módon, a NAV-Mobil applikáció gépjárműadó csempéjén intézhetik, a befizetésről és a részletfizetés elbírálásáról szinte azonnal visszajelzést is kapnak.

Az appot 422 ezer alkalommal töltötték le az elmúlt évben - fogalmazott az államtitkár. 

Tállai András kifejtette, az applikáció segítségével az "Adószámla-lekérdezés" menüpontban a fizetendő és visszaigényelhető adó egyenlege látszik.

A foglalkoztatási adatok arról tájékoztatnak, hogy a munkáltató - szerződésüknek megfelelően - bejelentette-e az alkalmazottját, fizeti-e utána a tb-járulékot. Sőt - emelte ki -, azt is meg lehet nézni, hogy milyen béradatokkal jelentette be a dolgozót. Ezeknek az adatoknak a lekérdezésével fény derülhet a szabálytalan foglalkoztatásra, amit mihamarabb rendezni kell.

Az adóhatóság 2017 óta közzéteszi, hogy adóellenőrei mely településeken és milyen típusú üzletekben végeznek fokozott ellenőrzést, próbavásárlást, forgalomszámlálást. Ez az információ is elérhető az applikációban, adótraffipax néven.

Az államtitkár hangsúlyozta: immár nyolcadik éve jelent könnyebbséget a több mint 5,6 millió adózónak, hogy március 15-ig a NAV készítette el az adóbevallás-tervezetét, azaz az eSZJA-t, amik akár okostelefonról vagy tabletről is megnézhetők. A legtöbbeknek nincs dolguk, hiszen a fizetési adataikból dolgozott a NAV. Ám ha a fizetésen kívül, például lakáskiadásból bevétele volt valakinek, vagy egyéb kedvezményre jogosult, azt be kell írni a tervezetbe. Beküldés előtt javasolt a bevallás tervezetének alapos átnézése és az 1 százalékokról való rendelkezés is, ami az applikációban szintúgy csak néhány kattintás.

Jelentős segítség az is, hogy a bevallás május 21-én automatikusan érvényessé válik, még abban az esetben is, ha arra rá sem néz az adózó. Míg korábban, ha valaki nem nyújtotta be az szja-bevallását, mulasztási bírsággal számolhatott. Tállai András szerint ezek a könnyítések is azt bizonyítják, hogy jól működik a kormány 2010 óta érvényben lévő adófilozófiája, ami szerint nem emelni kell az adókat, hanem beszedni. Az adók hatékonyabb beszedése, a gazdaság fehéredése teszi ugyanis lehetővé az adók csökkentését és azt, hogy a gazdaság emelkedő pályán maradjon - tette hozzá.

(MTI)

Hirdetés