Új kifejezést tanulhatott a 2019-es választás után a kormányzat részéről talán legtöbbet támadott Józsefváros lakossága: közösségi részvétel a helyi ügyek intézésében. De miért jó az, hogy egy új szervezeti egységet ékeltek be a hivatal és az állampolgárok közé? Udvarhelyi Tessza irodavezetőt az önkormányzati ciklus célegyeneséhez közeledve kérdeztük a tapasztalatokról.


A józsefvárosi Közösségi Részvételi Iroda a Baross utcai hivatal önkormányzati politikai stratégiájának új elemeként jelent meg. Az a küldetésük, hogy megváltoztassák az önkormányzat és a kerület lakói közötti kapcsolatot, a gyakorlatba átültessék a városhoz való jogot egy egyre inkább tekintély­elvű országban, ahol az önkormányzatok hatásköre, forrásai és lehetőségei is egyre szűkülnek.

„Beépített civil kontroll vagyunk az önkormányzat épületében – szögezi le Udvarhelyi Tessza. – Az a feladatunk, hogy az önkormányzatot átfordítsuk önkormányzássá. Ez nem csak játék a szavakkal. Az önkormányzat eredeti rendeltetése annak az elősegítése, hogy egy közösség a saját ügyeit autonóm módon intézhesse. A közösség tagjai együtt döntsenek a saját sorsukról, kezeljék a konfliktusaikat, és rendelkezzenek a saját erőforrásaik felett. Az önkormányzásnak ez a megközelítése teljesen más viszonyt feltételez az intézményrendszer és a kerület lakói között, mint ami Magyarországon jellemző.”

A cikk itt olvasható tovább

Hirdetés