kivbevkKönnyed kitérőként a gasztronómia világába vezet ez az ETK legújabb kiadványa, a „Mit mond a főúr, ha azt mondja …”. 5600 izgalmas szócikk, gyönyörű fényképek a millenniumi évek világából. Ha belelapozunk, rögtön érteni fogjuk, mit mondott a legrafináltabb főúr vagy éppen különleges ételeket felszolgáló vendéglátónk, megfejthetjük az étlapok, szakácskönyvek, különleges gasztronómiai írások titkait.

Az ételek, italok, élelmiszer-alapanyagok nevét, a felszolgálás és a szakácsművészet szakszavait, a vendéglátás tolvajnyelvét, a mindezekkel kapcsolatos illem és a hagyomány zsargonját foglalja össze az ETK Szolgáltató zRt. legújabb kiadványa, a most megjelent, több mint 5000 címszót tartalmazó gasztronómiai magánszótár.

Nem is olyan kézenfekvő, hogy mennyire gazdag a gasztronómia kifejezésvilága. Tudjuk mit jelentenek a következő szavak: percipán, salátarépa, grenadin? Tisztában vagyunk azzal, milyen tevékenység a kapszlizás, irdalás, parírozás vagy a frappírozás? Mi is az inventár, a placc, a szupé, melyik étel lehet a langalló, hakici, vagy a gilice? Milyen ital a méhsör, a mikha, a papramorgó, a kandúrjaj vagy a fancy? Nagyanyáink még tudták, hogy mit takar a görhe, a szajmóka, a gömböc, de mi már egyre kevésbé.

Rendhagyó szócikk gyűjteményt tarthat kezében, aki megvásárolja a kiadványt: Papp Márió, a szerző, igazán sokoldalú író, többek között egy kocsmaújság szerkesztője, aki élvezetes sorokban foglalja össze a gasztronómia csodáit. Egy valóságos lexikonnal ellentétben ezt a kiadványt szórakozásból is érdemes ízlelgetni: számtalan gyöngyszem teszi olvasmányossá a 336 oldalon hömpölygő címszóáradatot.

A kislexikon kereskedelmi forgalomban korlátozottan hozzáférhető, kapható a kiadó irodájában (1149 Budapest, Angol u 34.), valamint megrendelhető postai úton történő értékesítéssel. További információk a gasztronomiaikislexikon.hu oldalon.

Letölthető megrendelőlap itt »

Miskolczi Tamás    
ETK Szolgáltató zRt.

Hirdetés