citaLezárult a világörökségi törvény alapján folytatott közigazgatási eljárás a nemzeti vagyon részét képező Citadella hasznosításával kapcsolatban – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) kultúráért felelős államtitkára. A határozat szerint a területet vissza kell adni állami használatba – írja a hvg.hu.

vizsgálatot lezáró,október 1-jén megjelenő határozat kimondja, hogy a Citadella eddigi használata, hasznosítása nem felel meg a világörökségi törvényben foglalt követelményeknek, ezért a területet használó, hasznosító személyek, társaságok és cégek kötelesek az általuk birtokolt területeket 30 napon belül a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. mint az állam tulajdonosi jogait gyakorló szerv birtokába adni – írta közleményében az államtitkárság. "Magyarország kormányának célja, hogy a Citadella használati viszonyai tisztázódjanak. A kormány így minden jogi lépést megtesz annak érdekében, hogy érvényre juttatva a közérdeket, a kiemelt értéket képviselő, a budapesti világörökségi helyszín részét képező Citadellán rendet tegyen, és visszavegye az állami tulajdonú ingatlant a Citadellát hasznosító magáncégektől, melyek már eddig is számos esetben jogszerűtlenül jártak el" – fogalmazott a közlemény.

A kultúráért felelős miniszter a világörökségi törvényben előírtak szerint indított felülvizsgálati eljárást a Citadella használatára vonatkozóan, a keddi határozat pedigazért kötelezi a területet használókat az államibirtokba adásra, mert nem feleltek meg a világörökségi törvényben foglalt szempontoknak. A határozat fellebbezésre való tekintet nélkül végrehajtható – tette hozzá a tárca.

Hirdetés