Megfelelő infrastruktúra, pontos szabályzók és biztonságtudatos felhasználók: más szinte nem is kell ahhoz, hogy egy informatikai rendszer megfelelően működjön. Legyen szó az önkormányzatokról vagy a legnagyobb hazai vállalatokról, a siker receptje mindenhol ezekből az „alapízekből” keverhető ki.


„Nincs könnyű feladat, de nem ismer lehetetlent a csaknem 20 éve alapított NetworKing IT” – emeli ki Vas Péter, a cég egyik alapítója, tulajdonosa és ügyvezetője. A komoly rendszerintegrátori és önkormányzati tapasztalattal rendelkező alapító – érthető módon – először az infrastruktúra-tervező, -építő és -üzemeltető piacot célozta meg, majd 2013 körül már két új üzletággal, az információ- és adatbiztonsággal, illetve az egyedi szoftverfejlesztéssel is bővült a szolgáltatások palettája. Ez a hármas felosztás a mai napig megvan, és elemei remekül ki is egészítik egymást – teszi hozzá az ügyvezető.

„Pedig a biztonság kifejezetten nehéz terület: ritkán szeretnek minket, információ- és adatbiztonsággal foglalkozó szakembereket. Főleg akkor, ha mint mi is, elsősorban a szabályzók felől közelítjük meg ez a területet” – emelte ki Schulmann Péter információbiztonsági szakértő. Ezek szerepe legalább annyira fontos, mint a megfelelően kiépített és üzemeltetett infrastruktúráé. „Szerencsés esetben ez a kettő együtt jár, és pont ennek az ideális helyzetnek a kialakításában tudunk segíteni” – tette hozzá. Ez egy folyamat, hiszen első lépésként a meglévő problémákat kell feltárni, majd a fellelt hiányosságokat kell kijavítani. Itt is komplex feladatról lehet beszélni, hiszen a szabályozók mellett foglalkozni kell az IT-infrastruktúra területével, és legalább ennyire fontos feladat a munkavállalók képzése, oktatása is. Ma már evidencia, hogy a biztonsági incidensek, így az eredményesen végrehajtott adathalászatok vagy adatbázisok elleni támadások szinte minden esetben emberi tényezők miatt lehetnek sikeresek.

A NetworKing IT kifejezetten a magyar piacra fókuszálva vállal szabályozók megalkotásával járó feladatokat. Mint Schulmann Péter kiemelte, a cég specialitása, hogy a jogszabályoktól (mint amilyen a sokat emlegetett NIS1 és a hamarosan érkező NIS2 EU-s irányelv, illetve a 2013. évi L. törvény az állami és önkormányzati szervek elektronikus információbiztonságáról) a szabványokig (amilyen például az ISO 27001) mindent figyelembe véve alakítanak ki a megrendelőre szabott „csomagot”. „Abban vagyunk igazán erősek, hogy olyan, egységes szabályozást dolgozunk ki a megrendelőinknek, amely mind a törvényi, mind a szabványoldali kötelezettségeknek tökéletesen, hibalehetőség nélkül megfelel” – tette hozzá az információbiztonsági szakértő.

Az egyedi szoftverek közül elsőként az EMU Önkormányzati szabadság nyilvántartás készült el. Mint Vas Péter kiemelte, egyre komolyabb nyomás nehezedik az önkormányzatokra, hogy megfelelően adminisztrálják mind a munkaidőt, mind a szabadságokat. A 2014 óta fejlesztett megoldás különlegessége, hogy a magyar piacon szinte egyedüliként nemcsak az Mt. (azaz a 2012. évi I. törvény a munka törvénykönyvéről), hanem a Kt. (a 2011. évi CXCIX. törvény a közszolgálati tisztviselőkről) és a Kjt. (1992. évi XXXIII. törvény a közalkalmazottak jogállásáról) hatálya alá tartozó munkaviszonyok esetében is teljesen szabályszerűen működik. Így az sem meglepő, hogy ma már komoly érdeklődés övezi az EMU-t, hiszen az önkormányzatok és intézményeik vezetői valós feladatként érzékelik a nyilvántartások digitalizálását és a szabályoknak megfelelő vezetését – és ez több mint 3000 potenciális vevőt jelent a NetworKing IT számára.

(itbusiness.hu)

Hirdetés