konyvttAz átalakulóban levő könyvtárhasználathoz kíván igazodni az Országos Könyvtári Napok – mondta Fodor Péter, az Informatikai és Könyvtári Szövetség (IKSZ) elnöke Budapesten. Az október 13-20. között zajló programok keretében többek között közös versolvasással, az e-könyvekről szóló előadásokkal és ingyenes beiratkozással várják a látogatókat szerte az országban. A kezdeményezésre a korábbi évekhez hasonlóan több mint 150 ezer főt várnak – írja az OrientPress Hírügynökség.

Fodor Péter a programokat beharangozó sajtótájékoztatón elmondta, a könyvtárak szakmai szervezete 2006-ban „Mit tehetnek a könyvtárak a társadalomért” jeligével egységessé tette az október eleji napokat. Ehhez a gondolathoz igazodva lett az idei rendezvény mottója: Találkozzunk a könyvtárban! Az IKSZ elnöke felhívta a figyelmet, egy másfajta könyvtárhasználat van a kialakulóban, amire a könyvtárosoknak is nyitottnak kell lenniük. A fővárosi programok közül Fodor kiemelte a Vers legyen veled kampány záróeseményét, amikor a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár központi épülete előtt közös versolvasást tartanak.


Ramháb Mária, IKSZ alelnöke, az Országos Programbizottság elnöke elmondta, eddig 700 intézmény csatlakozott a programokhoz, de az előző évek tapasztalatai alapján ez a szám az ezret is meghaladhatja. Hozzátette, 2013-ban 151 ezer fő volt részese az eseményeknek, és idén is legalább ennyi látogatót várnak. Kiemelte, törekszenek arra, hogy az esemény végén a programokból tartós szolgáltatások alakuljanak ki. A négy éve elindított bababarát könyvtár kezdeményezés például beépült az intézmények napi működésébe.

Ramháb Mária közölte, a Programbizottság négy központi témakört határozott meg, amihez a könyvtárak saját, kreatív programjaikkal csatlakozhatnak. A rendezvény az „Élő emlékezet” elnevezésű tematikus nappal kezdődik, ahol főként a helytörténet kerül a középpontba. Az Okoskönyvtár című tematikus napon, az információszerzés új típusú eszközeire, a laptopokra, táblagépekre fókuszálnak. Ennek keretében lesznek az e-biztonságról szóló előadások és bemutatkozik a Prezi is. Együtt az egészségünkért mottó alatt kórházakkal, védőnőkkel együttműködve szeretnének hozzájárulni a jobb életminőség kialakulásához. Az Olvas az ország akcióval a megváltozott olvasási szokásokra szeretnék felhívni a figyelmet, így a könyvtárosok az épületeken kívül, spontán módon invitálják olvasásra a járókelőket. Megosztott örömök címmel pedig a könyvtárosok társasjátékokkal, túrázással vagy zenés foglalkozásokkal várják a látogatókat - vázolta a programokat az IKSZ alelnöke.


Doncsev András, a Nemzeti Kulturális Alap alelnöke hangsúlyozta, a nyilvános könyvtári rendszer ma Magyarország legnagyobb működő kulturális rendszere. Több mint 3700 könyvtár működik az országban, azaz minden településen jelen van a szolgáltatás valamilyen formában. Hozzátette, egyre növekszik a könyvtárhasználók száma is - 2012-ben 26 millió fő regisztrált -, ezért az NKA kiemelt feladatának tekinti az intézmények támogatását. Az NKA évente 400 millió forintot biztosít a szakma részére, így 2012 óta összesen 1,3 milliárd forintot utaltak az ágazatnak. Kiemelte, az Országos Könyvtári Napok célja az is, hogy felhívja a figyelmet a könyvtárosokra, akik segítenek eligazodni a mai hatalmas információtengerben.


A könyvtárak több látogatót vonzanak mint más kulturális intézmények - erről már Biró Albert, a Nemzeti Hírközlési és Informatikai Tanács Szakértői Tanácsadó Testület elnöke beszélt. Véleménye szerint a könyvtárak közösségformáló szerepe erősödni fog a 21. században, aminek fontos része az infokommunikáció is. Az NHIT erre a paradigmaváltásra segíti felkészíteni a könyvtárakat, hogy még inkább be tudjanak kapcsolódni a világ tudományos vérkeringésébe.

A sajtótájékoztatón elhangzott, október 15-én kerül sor a Magyar Könyvtárosok Egyesülete rendezésében A könyvtárak szerepvállalása a kkv-k digitális kompetenciafejlesztésében c. szakmai konferenciára. Október 19-én, a Könyves Vasárnapon a könyvtárak rendkívüli nyitva tartással, rendhagyó programokkal, és ingyenes beiratkozással várják a látogatókat, emellett az Állati (jó) könyvtár keretében az állatkert néhány lakóját is meg lehet majd tekinteni a Szabó Ervin Könyvtárban. A programokat hagyományos módon konferencia zárja október 20-án, Kecskeméten.

Hirdetés