Hirdetés
PDF Nyomtatás

Rövid ismertető: A tananyag a költségvetési szervek belső kontrollrendszerének, kontrollkörnyezetének részét képező belső szabályozottság megteremtésével kapcsolatos jogszabályi követelményeket, a vezetés ezzel összefüggő kötelezettségeit és lehetőségeit mutatja be. Ismerteti azokat az ellenőrzési módszereket és technikákat, amelyek révén a belső ellenőr képes feltárni a szabályozottságra ható kockázatokat, a szabályozásban előforduló hiányosságokat, ezáltal lehetővé téve a hatékonyabb munkavégzést. A tanfolyam elvégzése segítséget nyújt a költségvetési szervek vezetőinek a területek szabályozottságának megteremtésére, karbantartására, az ellenőrzési rendszer megismerésére.

 

 

 

A költségvetési szerv vezetését a szerv kontrollrendszerének, kontrollkörnyezetének kialakítására törvények és kormányrendeletek kötelezik. A kontrollkörnyezet elengedhetetlen részét képezi a költségvetési szerv tevékenységeinek jogszabályokban megfogalmazott követelményekkel is összehangolt belső szabályozottságának a vezetés általi kialakítása és működtetése.

A belső ellenőrzés egyik jogszabályilag előírt alapvető feladata, hogy a kontrollrendszer kiépítését és működését vizsgálva megállapításaival, javaslataival segítse a költségvetési szerv törvényes, szabályos, hatékony, gazdaságos és eredményes működését.

A belső ellenőr szakmai továbbképzés részeként a tananyag a belső kontrollrendszer szabályozottságával kapcsolatos tevékenység ellenőrzéséhez kíván a belső ellenőrök számára módszertani segítséget nyújtani. Emellett segítséget nyújt a költségevetési intézmények különböző szintjein dolgozó vezetőknek területük szabályozottságának kialakításához, az intézmény hatékony működtetéséhez.

nyilA tananyag szerkezete és részletes tartalma (letölthető word)

 

Szükséges előfeltételek, ismeretek:

Az államháztartási kontrollokkal és a belső ellenőrzési tevékenységgel kapcsolatos törvényi és egyéb jogszabályi előírások, standardok ismerete előnyt jelent.

Kiknek ajánljuk:

A tananyag ismerete hasznos lehet a különböző szintek irányítását, vezetését ellátó minden vezetőnek, de különösen a belső ellenőrök számára.

Tudásellenőrzés módja:

Önellenőrző kérdésekkel és automatikusan kiértékelődő tesztkérdésekkel

Tanulás módja:

E-learning és arra épített, több egymással összefüggő témakör elsajátítását követően együttes konzultáció

Szükséges tanulási idő: 8 óra – Készült: 2011. 02. 08. –  Szerző: dr. Saly Ferenc

nyilLetölthető jelentkezési lap

Ossza meg a bejegyzést