Hirdetés
Önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése és közcélú energiaellátása
2016. szeptember 07. szerda, 08:00

energiHamarosan újra megnyílik két, az önkormányzati épületek energetikai korszerűsítésére és közcélú energiaellátásra szóló pályázat 37 Mrd Ft kerettel.

Az "Önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése” című TOP-3.2.1 kódszámú, és "Önkormányzatok által vezérelt, a helyi adottságokhoz illeszkedő, megújuló energiaforrások kiaknázására irányuló energiaellátás megvalósítása komplex fejlesztési programok keretében” című TOP-3.2.2 kódszámú pályázatok minden megyében újra indulnak, ott is, ahol korábban lezárult a  pályázási lehetőség.  A támogatás mértéke az összes elszámolható költség 100%-a. A 2016. őszén várható két felhívás értelmében a megyei jogú városok kivételével valamennyi helyi önkormányzat, illetve 100% önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságok (kivéve távhőszolgáltatás végző társaságok) pályázhatnak.

TOP-3.2.1

A fejlesztések esetében a cél az önkormányzati tulajdonú épületek energetikai korszerűsítése: 
• hőszigetelés korszerűsítése, 
• fosszilis energiahordozó alapú hőtermelő berendezések korszerűsítése, cseréje és/vagy a kapcsolódó fűtési és HMV rendszerek korszerűsítése, 
• napkollektoros vagy napelemes rendszer kiépítése, hőszivattyú rendszerek telepítése, 
• fosszilis- vagy vegyes- (fosszilis és megújuló egyaránt) vagy tisztán megújuló energiaforrásokból táplálkozó helyi közösségi fűtőműre, vagy hulladékhőt hasznosító rendszerre való csatlakozás megteremtése.
A fejlesztések eredményeként egyszerre csökken az önkormányzatok energiaköltség-jellegű kiadása, függetlenné válhatnak a fosszilis energiahordozóktól, valamint csökkenhet Magyarország üvegházhatású gázkibocsátása.

A támogatás maximális mértéke az összes elszámolható költség 100%-a.

TOP-3.2.2
A felhívás célja a szükséges térségi és települési jelentőségű, de kisebb léptékű, települési és településközi koordinációt igénylő, a saját (közcélú) energiaigény kielégítésére szolgáló megújuló energiaforrásokból nyert energia termelését és helyi felhasználását célzó komplex projektek támogatása:
• Saját (közcélú) fűtési, hűtési, villamos energia igény kielégítése biomassza alapú megújuló energiával.
• Saját (közcélú) fűtési, hűtési, villamos energia igény kielégítése geotermikus energiával.
• Napenergia alapú villamos erőművek létrehozása saját (közcélú) villamosenergia-igény kielégítése céljából.
• Az energiatermelő rendszer tüzelőanyag ellátását közvetlenül biztosító, szilárd biomassza előállításához, tároláshoz szükséges logisztikai rendszerek, épületek, berendezések, gépek beszerzése (önállóan nem támogatható).

A támogatás maximális mértéke az összes elszámolható költség 100%-a.

Az igényelhető vissza nem térítendő támogatás minimum és maximum összege, továbbá a benyújtási határidők a felhívások területi egységre vonatkozó terület specifikus mellékletében kerülnek majd szabályozásra.

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés