Hirdetés
Sportparkok építését lehet kérvényezni
2016. július 07. csütörtök, 07:00

szabo tunde01Sportparkok építésére nyújthatnak be kérvényt a települési önkormányzatok augusztus 15-ig. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma szerdai közleménye szerint az akció szerves része a Nemzeti Szabadidő és Egészség Sportpark programnak.

A sportparképítés célja, hogy olyan közösségi tereket alakítsanak ki az ország minél több településén, amelyen valamennyi korosztály aktívan töltheti el a szabadidejét a minden igényt kiszolgáló, szabadtéri és fedett létesítményekben. A sportparkok megfelelő kereteket jelenthetnek a családok számára a közösen végzett mozgásra, ugyanakkor az önkormányzatok aktív fellépésére is nagy szükség van, hogy a létesítményeket színvonalas programokkal töltsék meg - áll a közleményben.

A 200 vagy 400 méteres, 125 centiméter széles futókörrel bővíthető, 40, 70, 90 vagy 150 négyzetméter alapterületű sportparkok építésére a települési önkormányzatok nyújthatnak be kérelmet augusztus 15-ig. A létesítmények alkalmasak lesznek az alapvető erősítő edzésekre, a nagyobb méretűek pedig további speciális gyakorlatok elvégzésére is lehetőséget adnak. A közlemény kitér rá, hogy az elmúlt években egyre nagyobb teret nyert a szabadidős sportban az úgynevezett „street-workout”, azaz a szabadtéren felállított testedző eszközök, parkok – „sportparkok” használata. A sportparkokban az egymást követő generációk együtt tölthetik el a szabadidejüket.

A sportért felelős államtitkár, Szabó Tünde (képünkön) március 10-én jelentette be a fiatalok sportolását segítő a Sport legyen a tied! programsorozat folytatását, míg minden korosztály, így a felnőttek testmozgását pedig a Nemzeti Szabadidő és Egészség Sportpark program segíti. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Magyar Diáksport Szövetség együttműködése keretében létrejött kezdeményezés célja az, hogy közelebb vigyék a gyermekeket a sporthoz, növeljék az aktívan sportoló gyermekek számát, és szélesítsék az utánpótlás bázist. Szeretnék elérni, hogy a programban szereplő sportágakban (asztalitenisz, atlétika, cselgáncs, kajak-kenu, karate, kézilabda, röplabda, kosárlabda, tenisz, tollaslabda, torna, úszás, vívás) az igazolt sportolók száma elérje az 500 ezer főt Magyarországon - hangsúlyozta akkor az államtitkár.

A program három pillérre épül. Az első pillér keretében sportági bemutatókat tartanak szerte az országban. Minden megyeközpontban, összesen húsz város sportcsarnokában ismerkedhetnek meg a fiatalok az országos szakszövetségek és helyi egyesületek közreműködésével a kiemelt sportágakkal, valamint a látvány-csapatsportágakkal. Tavasszal 13 megyeszékhelyen voltak bemutatók, s további hét lesz szeptemberben és októberben. A második részben a köznevelési intézményekbe viszik a szervezők a különböző sportágakat, így helyben ismerkedhetnek meg velük az iskolások. A program ezzel kívánja összekapcsolni a helyi sportági kínálatot és keresletet, hiszen általában azokat a sportágakat választják a fiatalok, amelyek könnyen elérhetők számukra. A harmadik pillér pedig az iskolai sporteszközállomány fejlesztésével járul hozzá a fiatalok sportolásához. A következő tanév elejétől folyamatosan 1148 sportszercsomagot kap az ország 989 iskolája, ezáltal közel 362 ezer tanuló jut új sporteszközökhöz, melyeknek összértéke félmilliárd forint.

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

23ev

               CÉGBEMUTATÓ


 

online

Pályázati tanácsadónk

semperger_uj2

Pályázati tanácsadó kollégánk válaszol kérdéseire a semperger.kinga@etk-rt.hu címen.

Bejelentkezés

Miért érdemes regisztrálni?