Hirdetés
Nagyobb nyilvánosságot a közbeszerzéseknek!
2015. május 12. kedd, 06:00

lazar janosA közbeszerzések nyilvánosságát növelő törvényjavaslatot nyújt be az Országgyűlésnek a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Az új törvény még idén érdemi változást hoz a közbeszerzéseknél.

A közpénzek elköltésének legfontosabb szempontjaként beszélt Lázár János a nyilvánosság, az átláthatóság növeléséről. Szavai szerint az értékelések során nem a legolcsóbb ajánlatok kapják majd a legmagasabb pontszámot, hanem előtérbe helyezik a munkahelyteremtést, a gazdaságfejlesztés szempontjait, minőségi alapokra helyezik a kiválasztást.

A javaslat - amely a hazai és az uniós forrásokra is vonatkozik - rugalmasabb eljárásrendet tartalmaz. Mintegy 30 százalékkal csökkenti a közbeszerzési eljárások határidejét, csökkenti az üzleti titoknak minősülő adatok körét, pontosítja az összeférhetetlenségi, kizárási okokat, felelősségi viszonyokat - sorolta a miniszter, aki példaként hozta azt is, hogy 75 százalékos referenciaértékkel már lehet pályázni. Ezzel összefüggésben Lázár János célként jelölte meg, hogy a kis és közepes cégeket is helyzetbe tudják hozni, a nagyok ne tudják őket kiszorítani.

Mint mondta, a törvényjavaslatot május 19-én nyújtja be, a vitát két részletben folytathatja le a Ház, és nyáron további konzultációkat tartanak. Bejelentette azt is, hogy legkésőbb 2016 nyarától az egész közbeszerzési rendszert digitalizálják, azaz minden közbeszerzés az e-közigazgatás segítségével zajlik, megszűnik a papíralapú ügyintézés. Ezt részben a visszaélések kizárásával indokolta a miniszter. Arról is beszámolt, hogy nemcsak az állami, hanem az államtól kapott pénz elköltése is közbeszerzés-köteles lesz. A tervek szerint 25 millió forintos értékhatártól.

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés