Hirdetés
Nőtt a kiserőművek száma
2014. április 28. hétfő, 09:15

eromuA kedvező pályázati lehetőségeket kihasználva egyre több somogyi kistelepülés igyekszik kihasználni a megújuló energiaforrásokat. A beruházásoknak köszönhetően évente akár több millió forintot is spórolhatnak az önkormányzatok. A háztartások esetében azonban csak kevesen élnek a lehetőséggel. 

Prépost László, polgármester, Kaposszerdahely:
- A napkollektorok a hőenergiát a melegvizen keresztül ide továbbítják. Itt látszik, hogy közel 40 fokos vízhőmérséklet van úgy, hogy nem süt a nap. És ez pedig itt egy gyűjtő tartály, 1000 literes, innen megy az összes meleg víz-szolgáltatás az épületben.

Kaposszerdahely polgármestere éppen azt mutatja, hogyan működik a Mikrotérségi Központban felszerelt napkollektoros rendszer. Az 1100 négyzetméteres épületben a meleg víz környezettudatos módon történő előállításával több, mint 100 ezer forintot takarít meg évente a település. A fejlesztés sikerén felbuzdulva pedig további lehetőségeket keresnek.

Prépost László, polgármester, Kaposszerdahely:
- Tavaly már előkészültünk egy napelemes pályázatra, ugyanis elég nagy a tetőfelület és nagy napelemeket tudnánk felszerelni, ez által energiát tudnánk nyerni.

Kaposmérőben a polgármesteri hivatal, az iskola és az óvoda tetejére telepítettek napelemeket 2012 nyarán.

dr. Mészáros Renáta, jegyző, Kaposmérő:
- A hivatal tekintetében az egész áramellátást fedezi a napelemes rendszer, az óvoda tekintetében körülbelül az egyharmadát, az iskola tekintetében pedig nagy részét kiteszi az áramellátásnak a napelemes rendszer, amit termel.

Ez éves szinten 1,7 millió forintos megtakarítást jelent Kaposmérőnek, amely a közelmúltban a fűtés korszerűsítésére adott be pályázatot. Míg az utóbbi években a települési önkormányzatoknál nőtt, addig a háztartások esetében visszaesett a kereslet a megújuló energiákra alapozó korszerűsítések iránt.

Pintér József, vállalkozó:
- Sajnos nincsenek pályázatok, az embereknek egyre kevesebb a pénze rá, nem tudnak rá tartalékolni, sajnos a megújuló energiákkal az a baj, hogy a megtérülési idő általában egy 10-15 év, ilyen hosszú időt meg senki nem akar megfinanszírozni. Ráadásul a rezsicsökkentés is pont ezek ellen hat gyakorlatilag.

Pedig a szakemberek szerint egyre inkább megéri beruházni. Pintér József szerint a napkollektor egy 100 négyzetméter körüli családi háznál már közel 600 ezer forintért kiépíthető a rendszer és ezzel a meleg víz-ellátást is előállíthatja a család. Az áramköltségek csökkentését segítő napelem további előnye, hogy akár 25-30 évre is garanciát vállalnak a működésére, és nem igényel különösebb karbantartási munkálatokat sem.

(somogytv.hu)

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

23ev

               CÉGBEMUTATÓ


 

online

Pályázati tanácsadónk

semperger_uj2

Pályázati tanácsadó kollégánk válaszol kérdéseire a semperger.kinga@etk-rt.hu címen.

Bejelentkezés

Miért érdemes regisztrálni?