Hirdetés
Nagy az érdeklődés a 4,7 milliárd forintos komplex telepprogram iránt
2012. március 28. szerda, 08:30
telepAz előzetes becsléseket jóval meghaladó számú önkormányzat nyújtja be pályázatát várhatóan a társadalmi felzárkózásért felelős államtitkárság februárban meghirdetett, mintegy 4,7 milliárd forintos uniós finanszírozású komplex telep-programjára. A pályázati előzetes regisztrációs lehetőség határideje ugyan lejárt, de a különösen nagy érdeklődés miatt újra meg kellett nyitni a regisztrációt. A pályázat beadási határidejét meghosszabbította: 2012. április 16-ra módosította a kiíró NFÜ.

 

Az elmúlt időszakban a telepfelszámolások elsősorban a telep „ledózerolásáról” szóltak. Hiányoztak, illetve nem voltak kellően hatékonyak az egyének humán felkészítésére irányuló programelemek. A most meghirdetett komplex telep-program a korábbi gyakorlattól eltérően a humán szolgáltatásokra teszi a hangsúlyt, a településeken mélyszegénységben, szegregált lakókörnyezetben élő hátrányos helyzetű emberek számára biztosít felzárkózási lehetőséget. 

Hiszen az életkörülmények javítása nem csak a falak felújítását jelenti, hanem az ott élők személyes életvitelének változtatását is. Fontos az is, hogy a résztvevők maguk is aktív részesei legyenek a változásoknak, ugyanis a korábbi sikertelen programok bebizonyították, hogy csupán a lakhatási körülmények javítására irányuló programok, melyeknek passzív szemlélői voltak az érintettek, az esetek nagy részében nem váltották be a hozzá fűzött reményeket. 

A jelenlegi konstrukció teljesen új megközelítést alkalmaz, mely a valós problémákra nyújt kézzelfogható megoldást. A nagy érdeklődés is ezt bizonyítja. Ez a program a problémákat egyén-központú megoldásokkal igyekszik kezelni. Így látjuk biztosítottnak az elvárt pozitív változások és eredmények fenntarthatóságát. 

Az elmúlt időszak csak a telep felszámolásáról szólt. Nem fektettek kellő hangsúlyt a "visszacsúszás" megakadályozására. A folyamatos jelenlét az elért eredmények fenntarthatóságát fogja eredményezni. Ugyancsak újdonság, hogy a pályázat nagyon sok tevékenység megvalósítását teszi lehetővé; a projekt sokszínűségét bizonyítja, hogy a kiírás mintegy 5 oldalon keresztül taglalja a pályázható lehetőségeket annak érdekében, hogy minden önkormányzat a helyi sajátosságainak leginkább megfelelő, legjobban segítő tevékenységeket válassza ki és valósíthassa meg. 

A képzések, a közösségi programok, a gyermekeknek szervezhető foglalkozások, a munkába állást segítő tevékenységek, vagy az otthonmaradó gyermek, öreg, beteg családtag felügyeletének megszervezése, mind-mind új elemek, az ezt megelőzően megjelent programokban ezekre nem volt lehetőség. Nem is lehetett, hiszen azok a telepek fizikai felszámolására koncentráltak, míg ez az új program komplex módon kívánja javítani a telepeken élők lehetőségeit, körülményeit. 

A korábbi programokból leszűrt tapasztalatokból kiindulva szintén új elemként emeltük be a kiírásba, hogy a fő pályázónak az önkormányzatnak kell lennie, hiszen így már a pályázatírás szakaszában elköteleződik a projekt mellett, és felelősséget vállal annak sikeres megvalósítására. A jelenlegi konstrukció továbbra is lehetőséget ad arra, hogy civil szervezetek is konzorciumi partnerek legyenek. Így a lehető legszélesebb körű összefogással és partnerséggel valósulhatnak meg a programok. 

Az államtitkárság háttérintézményéhez, a Türr István Képző és Kutató Intézethez (TKKI) beérkezett nagyszámú előzetes regisztráció alapján elmondható, hogy az önkormányzatok megértettek az új komplex telepprogram által nyújtott lehetőségeket, és már most, az első pályázati körben 67 önkormányzat jelentkezett a TKKI-nál, amely segítséget nyújt a pályázat elkészítésében. A Türr István Intézetnek 9 regionális igazgatósága van országszerte. Az ő koordinációjuk biztosítja azt, hogy minden érintett szereplő (önkormányzat, roma nemzetiségi önkormányzat, civil szervezetek) együttműködjön, és egységes szakmai elvárások szerint valósuljon meg a program. Szintén a most meghirdetett kiírásban nyílik az önkormányzatoknak első alkalommal lehetőségük arra, hogy igénybe vegyék egy olyan intézmény támogatását, amely tereptapasztalattal rendelkező kollégákkal nyújt napi szintű kapcsolattartási lehetőséget számukra a pályázat beadásáig. Ezt eddig egyetlen, a hátrányos helyzetűeket, romákat célzó program sem biztosította. 

A Komplex telep program következő várható lépése az egyének humán fejlesztése. A lakóépületeket valamint annak közvetlen környezetét is érintő beavatkozásra, melybe az érintetteket is bevonjuk, külön pályázati forrást biztosítunk még az idén több száz millió forintos keretösszeggel egy Európai Uniós pályázat formájában.(kormany.hu)

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés