Hirdetés
A legjobb önkormányzati gyakorlatok pályázat
2012. február 02. csütörtök, 08:00

 

legjobb_gyakorlatokA tudásátadási folyamat nemcsak azokat az önkormányzatokat segíti, amelyek új megoldásokhoz jutnak a program által, hanem azokat is, amelyek a gyakorlatokat kialakították. A címmel járó díj mellett olyan hivatalos elismerésben is részesülnek az önkormányzatok, amely az önkormányzati dolgozók és helyi lakosok büszkesége lesz.

A program célja a legjobb önkormányzati gyakorlatok feltérképezése, és megismertetése az ország más önkormányzataival, később esetleg a nemzetközi szakmai közélettel is. Az új és innovatív helyi megoldások feltérképezése, illetőleg az ilyen megoldásokat nyújtó önkormányzatok tudásának és tapasztalatának terjesztése a hasonló problémával küszködő önkormányzatok körében jobb közszolgáltatásokat, s a településvezetésben magasabb színvonalú teljesítményt eredményezhet.

 

Pályázati témák

Az önkormányzatoknak a Legjobb Önkormányzati Gyakorlat Díj elnyerésére 2011-ben az alábbi három területen nyílik lehetősége: 

1. Amikor nem a pénz a meghatározó - ötletekkel, összefogással településünkért

Napjaink kedvezőtlen gazdasági folyamatai sarkallták a program irányítóit e témakör meghirdetésére, amelyre várunk minden olyan, az önkormányzatok hatáskörébe tartozó feladat innovatív újszerű megoldási módozatának leírását, amely nem, vagy csekély anyagi hozzájárulást igényelt az önkormányzat részéről. Nincsen ingyen ebéd - vagyis bizonyosan a kialakított jó gyakorlat is, amely e témakörben eséllyel indulhat, valamely erőforrás felhasználását igényelte. Azonban a forrás elérése nem közvetlenül az önkormányzatnak jelentett pluszkiadást, hanem akár társadalmi felelősségvállalás, önkéntesség útján biztosították azt. A jó gyakorlat legyen tehát innovatív a program szokásos alapértékein kívül - vagyis legyen fenntartható, hasznos, hatásos, jogszerű… stb. és mások által is átvehető. Lehet komplex program, ám lehet egy eleme is egy nagyobb programnak. 

2. Legjobb testvérvárosi találkozó

Az Európai Bizottság Európa a polgárokért programjának egyik közkedvelt pályázati formája a testvérvárosi találkozók, melyben magyar települések is nagy számban vesznek részt. A testvérvárosi találkozók célja, hogy a résztvevő települések lakosai személyesen találkozzanak, és az önkormányzati együttműködés mellett erős informális, baráti kapcsolatok is kialakuljanak az emberek között. A legtöbb testvérvárosi pályázat fő eseményei a kulturális és gasztronómiai programok, amelyek alkalmasak arra, hogy a résztvevők megismerjék egymás kultúráját, szokásait, hagyományait. Ennek nagy jelentősége van, hiszen hatására az emberek toleránsabbak és befogadóbbak lesznek egymással szemben.

Egy ilyen nemzetközi találkozó azonban ennél sokkal több lehetőséget rejt magában: lehetőség van szakmai tapasztalatcserére, társadalmi kérdések megvitatására, gazdasági, turisztikai, kulturális együttműködések elmélyítésére (akár további pályázatok előkészítése révén).

Célunk, hogy a települések - saját igényeiknek megfelelően - a lehető leghatékonyabb módon kihasználják a testvérvárosi találkozók lehetőségeit, ezért keressük azokat a pályázatokat, melyeket jó példaként bemutathatunk. Pályázni olyan, lehetőleg az Európa a polgárokért program által támogatott, már megvalósított testvérvárosi találkozóval lehet, ahol a hagyományos kulturális jellegű programokon túllépve, az esemény jelentős szakmai elemeket is tartalmazott és/vagy hosszú távú együttműködések megalapozására szolgált. 

3. Vizek Varázsa, avagy Varázslatos Vizes Világ

Magyarország Európai Uniós Elnöksége idején fogadták el a tagországok a Duna Régió Stratégiát, ezzel ráirányították a figyelmet a Dunára, Európa legjelentősebb folyójára. Itt azután rengeteg olyan ötlet, javaslat, terv született, amely Magyarország és a vizet szerető emberek számára máshol is hasznosítható, ha lakókörnyezetükben vizes élőhely, folyó, tó, vagy legalább egy kis patak található.

A Duna mentén megvalósított jó gyakorlatokat átvehetik más települések, de az ő jó, ötletes megoldásaikat a Duna mellett is biztosan lehet hasznosítani.

 

A díj elnyerésének feltételei

A pályázatban bemutatott gyakorlatok bírálati szempontjai:

  • Elfogadottság és együttműködés.
  • Átláthatóság és nyitottság.
  • Hatásosság.
  • Hatékonyság.
  • Fontosság.
  • Fenntarthatóság.
  • Megismételhetőség.

 

A díjátadó ünnepség

A programot szakmai konferencia keretében zárjuk 2012-ben, ahol a szélesebb szakmai közönség előtt zajlik a "prezentációs döntő".

 

Hogyan pályázzunk?

Valamennyi magyarországi helyi önkormányzat elnyerheti a Legjobb Önkormányzati Gyakorlatok Díját. Egy önkormányzat egyidejűleg akár több pályázatot is benyújthat. Pályázni a TÖOSZ internetes honlajáról letölthető pályázati formanyomtatvány elektronikus kitöltésével lehet. A postára adás (postai bélyegző) dátuma legkésőbb: 2012. február 15.

A Példát átadó gyakorlatok pályázatát - a Legjobb Önkormányzati Gyakorlatok Programját a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége az Európa Tanács Helyi és Regionális Demokrácia Szakértői Központja együttműködésével hirdeti meg 2011-ben negyedik alkalommal. Megvalósításában részt vesz a Magyar Faluszövetség, a Magyar Önkormányzatok Szövetsége és a Belügyminisztérium.

Kérdéssel forduljon bizalommal a TÖOSZ titkársághoz: (06-1) 321-2496 Fax: (06-1) 413-0482 E-mail: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.

További részletek itt >>  

 

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

23ev

               CÉGBEMUTATÓ


 

online

Pályázati tanácsadónk

semperger_uj2

Pályázati tanácsadó kollégánk válaszol kérdéseire a semperger.kinga@etk-rt.hu címen.

Bejelentkezés

Miért érdemes regisztrálni?