Hirdetés
Városok és nagyközségek fejlesztése
2022. szeptember 12. hétfő, 07:00

varosok50 milliós támogatást nyerhetnek a városi és nagyközségi önkormányzatok.

A helyi gazdaság élénkítését vagy a fenntarthatóságot célzó fejlesztési tervek megvalósítására 12 pályázó összesen 50 millió forintot nyerhet az OTP Bank és a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének pályázatán. A pályázat szeptember 1. után nyújtható be az OTP Bank honlapján.

Az infláció és az energiaárak okozta helyzetben jelenthet komoly segítséget jelenthet az OTP Bank pályázata, amely a helyi gazdaság élénkítését és a fenntarthatóságot célzó fejlesztési tervek megvalósítását támogatja, és az uniós források elnyerésének esélyét is növelheti az érintett települések számára.

Fenntarthatóságot szolgáló, hosszú távú beruházások

„A pályázattal az a célunk, hogy a legjobb terveket benyújtó települések ne csak gazdasági lehetőségeiket erősítsék, hanem lakosságmegtartó, munkahelyteremtő képességüket is. Ez ugyanis nem pusztán rövidtávú gazdasági érdek, hiszen a fenntarthatóságot szolgáló beruházások hosszabb távon a helybéliek és a környék lakóinak életminőségét is javíthatják" – mondta Wolf László, az OTP Bank vezérigazgató-helyettese.

Az értékelést pontozásos rendszerben az OTP Bank és a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) által felkért szakmai zsűri végzi.

„Az önkormányzatok örömmel fogadnak és lehetőség szerint meg is ragadnak minden fejlesztési támogatást, amely segíti őket céljaik elérésében. Sok esetben az egészen apró támogatás is érdemi segítség, mert megalapozhatja a további, akár jelentősebb beruházásokat" – mondta Pajna Zoltán, a Megyei Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke.

Ki pályázhat?

  • Városi és nagyközségi jogállású települések önkormányzatai
  • Az önkormányzat részvételével alakított helyi konzorciumok. Ezeknek tagjai lehetnek vállalkozások, intézmények és civil szervezetek is. A konzorciumban induló pályázókat az önkormányzat képviselheti a pályázaton.

Fejlődő helyi gazdaság kategória

Benyújthatóak azok a települési tervek, amelyek a helyi gazdasági szereplők – beleértve az önkormányzatot, gazdasági társaságait és intézményeit is – üzleti potenciáljának, kapacitásainak, értékesítési lehetőségeinek növelését, javítását szolgálják.

Pályázhatnak hagyományos és innovatív eszközökkel, mint például

  • ipari parkok,
  • inkubátorházak,
  • szolgáltató- és értékesítési közösségek,
  • helyi termelői piacok, stb.

Az e kategóriában kiadható díjak segítségével egyes tervelemek megvalósításához adható egyszeri beruházási célú támogatás.

Fenntartható közösség kategória

Pályázhatnak az önkormányzatok és gazdasági társaságaik olyan projektelemekkel, amelyek kiadáscsökkentő, és/vagy >bevételt termelő tulajdonságokkal rendelkeznek, és amelyek a közép- és hosszútávú környezeti és gazdasági fenntarthatóságot biztosítják a település egésze számára. Itt mutathatják be energiahatékonysági, racionalizációs, vagy a körforgásos gazdaságot erősítő elképzeléseiket.

Lakosságmegőrző-bővítő tervek is támogathatóak, amelyek bizonyítottan javítják a helyi lakosság életminőségét, és a település lakosság-megtartó képességét. Előnyben részesíthetőek a település közvetlen térségi környezetére is kiható programok és tervek. Az e kategóriában adható díjak a tervek kulcselemeinek megvalósításához nyújtanak működési és/vagy beruházási hozzájárulást.

Határidő

A pályázati dokumentumok 2023. február 24-ig nyújthatók be, a pályázat weboldalán.

A zsűri 2023. március 31-éig zárja le az értékelést, és kiemelten figyeli azokat az innovatív ötleteket és megoldásokat, amelyeket a helyi viszonyokhoz igazítva más települések is sikeresen átvehetnek. A nyerteseknek vállalniuk kell, hogy a kiírásban szereplő határidőig összeállítják a pályázatuk hivatalos tervdokumentumait, valamint el is számolnak a támogatással.

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

alapnet2

25

               CÉGBEMUTATÓ


 

Pályázati tanácsadónk

semperger_uj2

Pályázati tanácsadó kollégánk válaszol kérdéseire a semperger.kinga@etk-rt.hu címen.

Bejelentkezés

Miért érdemes regisztrálni?