Hirdetés
Fejlődésnek indultak a falvak
2021. január 04. hétfő, 07:00

magyar falu logoA Magyar falu program 2019-es kezdete óta a program legfontosabb céljával összhangban jellemzően megállt az elvándorlás és a népességfogyás az ötezer lélekszám alatti falvakban – írta közleményében a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos, Gyopáros Alpár.

A Magyar falu programot a „szükség hívta életre”, ezért 2018-ban Orbán Viktor miniszterelnök bejelentett egy olyan összetett tervet, amely kifejezetten a helyi, kistelepülési igényekre és problémákra kínál megoldást – emlékezik vissza Gyopáros Alpár kormánybiztos a kezdetre. A teljes Magyar falu program kétéves költségvetése meghaladja a 350 milliárd forintot, és ez tisztán állami támogatás. A kedvezményezettek jelen pillanatban a magánszemélyek, az önkormányzatok, az önkormányzati társulások, az egyházközségek, az iskolafenntartó tankerületi központok, a civil szervezetek és a hazai, alacsonyabb rendű úthálózat fejlesztéséért és karbantartásáért felelős állami cégek.

A vidéki otthonteremtést segítő falusi csok keretében a vissza nem térítendő támogatást csaknem 16 ezer, kistelepülésen élő vagy falura költöző család igényelte, több mint 83 milliárd forint értékben. A falusi útalap keretében a rossz állapotú, akár 30-40 éven keresztül elhanyagolt mellékutak felújítására két év alatt mintegy 122 milliárd forint forrást biztosított az állam, amely 1300 kilométernyi útfelújítást és burkolatjavítást jelent.

A pályázati rendszerben támogatott, a helyi életminőség javítását célzó, kisléptékű falusi fejlesztések, valamint a civil szervezeteket segítő felhívások keretében a két év során a nyertes pályázatok száma meghaladja a 12 ezret, a kifizetett állami támogatások összege pedig a 130 milliárd forintot. A jogosult települések mintegy 98 százaléka nyert már támogatást legalább egy, helyben fontos fejlesztés megvalósítására, valamint csaknem 1600 civil szervezet kapott mentőövet tevékenysége segítéséhez – olvasható a közleményben.

Gyopáros Alpár kiemelte: a polgári kormány bízik a magyar vidékben, hisz a vidéki emberek tehetségében és szorgalmában, ezért a Magyar falu program új elemekkel és még nagyobb lendülettel folytatódik. A 2021-es költségvetés az eddigieknél is nagyobb forrást nyújt a kistelepülések számára és a vidéki emberek, a vidéki Magyarország fejlesztésére. Idén bővül a falusi csok, nagyobb számban kerülnek felújításra a mellékutak, folytatódnak a pályázatok, és támogatást kapnak a falusi kisboltok is.

Ossza meg a bejegyzést

 

Hozzászólások  

 
+6 #1 Vidéki 2021-01-04 15:49
Ez sajnos tényszerűen nem igaz - mármint az, hogy megállt a z 5.000.-fő alatti falvakból az elvándorlás és a népességfogyás. Érdemes volna megnézi a legszegényebb térségekben lévő falvakat - Borsod megye, Baranya megye, Somogy megye, Nógrád megye lakossága évről évre fogy. Elsősorban a falvak sorvadnak folyamatosan, mert helyben vagy közelben nincs munkahely, nem jó a tömegközlekedés , nincs iskola, háziorvos stb. Ez a valóságos helyzet.
Idézet
 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés