Hirdetés
Pályázatok: nemzetiségi önkormányzatoknak
2020. október 08. csütörtök, 06:00

soltesz miklosJövőre 1,6 milliárd forintra pályázhatnak a kisebb nemzetiségi önkormányzatok. A civil területre vonatkozó, 450 millió forintos forráskeretű pályázatokat már kiírták, a következő hetekben folyamatosan nyílnak meg az ezzel kapcsolatos pályázati lehetőségek.

A bejelentést a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára, Soltész Miklós (képünkön) tette a 2021-es költségvetési forrásból biztosított támogatásról szólva szerdán a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Gávavencsellőn, a kormány támogatásával létrehozott német nemzetiségi közösségi tér átadásán. A német közösségi házat, egy Szent Vendel-képoszlopot és filagóriát magában foglaló közösségi teret a helyi német kisebbségi önkormányzat kezdeményezésére hozták létre. Az épület teljes felújítására 13 millió, a filagória megépítésére egymillió, míg a képoszlop felállítására 1,4 millió forintot fordítottak pályázati támogatásokkal.

Az államtitkár elmondta: az elmúlt tíz évben a kabinet, a szószólók, a képviselők és az országos elnökök erőfeszítése és összefogása a nemzetiségek megmaradását szolgálta. A magyarországi nemzetiségek megmaradása szempontjából kiemelkedően fontosnak nevezte az anyanyelvi környezet biztosítását, az oktatási és kulturális tér megteremtését, valamint az egyház munkáját. Hangsúlyozta a nemzetiségi nyelveket oktató tanárok munkájának jelentőségét. Mivel a nyelvvesztésnél az utolsó órában vagyunk – mondta –, a kormány pótlékuk negyvenszázalékos emeléséről döntött, és ösztöndíjprogrammal segíti az óvoda- és iskolapedagógusnak tanuló fiatalokat. Elvárás velük szemben, hogy ne hagyják el a pályát, vagyis legalább addig dolgozzanak az általuk kiválasztott óvodában vagy iskolában, ameddig a támogatást kapták.

Az államtitkár szerint, ha ezeket a támogatásokat sok más segítséggel összevetjük és megnézzük, hogyan vizsgázik Európa ebben a tekintetben, azt kell mondani, hogy a magyar kormány jelesre, az Európai Unió, Brüsszel pedig „éppen a bukás szélén áll”. A nemzetiségek támogatására Brüsszel nem figyel – mondta Soltész Miklós. Kiemelte ugyanakkor, hogy a német nemzetiség szorgalmával, munkájával és kultúrájával olyan értéket adott a magyar nemzetnek és vele együtt élő más nemzetiségeknek, amely nélkül jóval szegényebb lenne az ország. Szerinte a magyarok nagyrészt a magyarországi németektől, a szászoktól és sváboktól kapták, illetve örökölték az igényességet mint tulajdonságot is.

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés