Hirdetés
Egyházi közösségi terek fejlesztése a Magyar falu programban
2020. augusztus 19. szerda, 07:00

gyoparos alpar01Mintegy nyolcszáz település egyházközössége több mint 12 milliárd forint értékben nyert forrást egyházi közösségi terek fejlesztésére a Magyar falu programban tavaly és idén.

Rábaszentandráson beszélt erről a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos, Gyopáros Alpár (képünkön) a helyi evangélikus gyülekezet közösségi terének szombati átadó ünnepségén. Elmondta, hogy ebben a pályázati konstrukcióban kifejezetten a történelmi egyházak voltak a kedvezményezettek, mert a falvakban a közösségi élet szervezésében fontos szerepük van. Kiemelte, hogy országszerte mintegy hetven evangélikus gyülekezet majdnem egymilliárd forintot nyert ebben a pályázatban.

Elmondta azt is, hogy mielőtt a Magyar falu programot meghirdették, felmérést készítettek a fiatalok körében arról, mely tényezők ösztönzik őket a falvakban maradásra vagy visszaköltözésre. Tízből hét válaszadó a helyi közösségi élet hiányát jelölte meg. A kormány épp ezért az első pályázati kiírásban az egyházi közösségi élet fellendítésére írt ki pályázatot közösségi terek fejlesztésére.

Gyopáros Alpár arra is kitért, hogy Magyarországon és az egész világon pap- és lelkészhiány van, nem ritka, hogy egy vidéki plébános vagy lelkész hat-hét településen is szolgál, emiatt nem marad ideje a közösségszervezés hagyományos feladatára. Ezért a program keretében közösségszervező személy foglakoztatását is támogatják.

Rábaszentandráson az evangélikus gyülekezet 23 millió forint támogatást nyert a programban, nemcsak a helyi közösségi tér kialakítására, hanem program- és rendezvényszervezésre, kisértékű eszközbeszerzésre, valamint közösségszervező foglalkoztatására is. „Élő közösségbe, jó helyre került a támogatás” – fogalmazott Gyopáros Alpár. Elmondása szerint a település a Magyar falu program pályázatain mintegy hatvanmillió forintot nyert.

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

23ev

               CÉGBEMUTATÓ


 

online

Pályázati tanácsadónk

semperger_uj2

Pályázati tanácsadó kollégánk válaszol kérdéseire a semperger.kinga@etk-rt.hu címen.

Bejelentkezés

Miért érdemes regisztrálni?