Hirdetés
Július közepéig várják a kerékpárosbarát pályázatokat
2020. július 06. hétfő, 07:00

kerekparosbarat logo2A kerékpárosbarát település és a kerékpárosbarát munkahely idei pályázati kiírásaira július 15-én délig lehet jelentkezni elektronikus úton – közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium az MTI-vel.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) a helyi önkormányzatok, közintézmények és vállalkozások kerékpározásra ösztönző intézkedéseit, támogató hozzáállását ismeri el a kerékpárosbarát település és kerékpárosbarát munkahely címekkel. A közlemény szerint a kerékpározásnak az egyik legalacsonyabb a helyigénye a városi közlekedésben. Rövidebb távokon ez a leggyorsabb eljutási lehetőség, mert a torlódások nem késleltetik a biciklistákat, és parkolóhelyet sem kell keresniük. A biciklizés ezenkívül hozzájárul a környezetbarát, fenntartható közlekedéshez, hatékony eszköze az egészségmegőrzésnek is.

A kerékpáros forgalom részarányának növelését a közlekedésben az infrastruktúra fejlesztése mellett az eredményes szemléletformálás segítheti elő. A közlekedési módot a biciklisták igényeivel közvetlenül találkozó önkormányzatok és munkaadók hatékonyabban népszerűsíthetik, erre bátorítanak a kerékpárosbarát címek is, amelyekkel jelenleg kilenc település és tizenegy munkahely büszkélkedhet.

A kormány határozottan támogatja a kerékpározás térnyerését az autós közlekedés azonos szabadságfokot, közvetlen eljutást biztosító alternatívájaként – mondta Mosóczi László, az ITM közlekedéspolitikáért felelős államtitkára. 2010 óta mintegy 1300 kilométer új kerékpáros útvonalat fejlesztettek Magyarországon, a teljes kerékpározható hálózat hossza pedig a kiépített és kijelölt utakat is beleértve, 2030-ra megközelíti a 15 ezer kilométert. „A kényelmesebbé és biztonságosabbá váló kerékpározás egyre több helyen kínálhat ésszerű alternatívát az egyéni autóhasználattal szemben a mindennapokban, vonzó kikapcsolódási lehetőséget a hétvégéken, a vakáció idején” – sorolta az államtitkár.

Az ITM pályázatára négy-négy kategóriában jelentkezhetnek a települések (megyei jogú város vagy fővárosi kerület, város, nagyközség, illetve község), illetve a munkahelyek (multi, nagyvállalat, kkv és közintézmény). A regisztrációs felület a Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. honlapján érhető el.

Ossza meg a bejegyzést

 

Hozzászólások  

 
+1 #1 Gyenes Zoltán 2020-07-06 12:35
Most komolyan ennyi?
Idézet
 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés