Hirdetés
Közel 600 bölcsődei férőhely valósulhat meg 32 településen
2020. február 06. csütörtök, 09:30

bolcsi3Közel 600 bölcsődei, minibölcsődei férőhely valósulhat meg mintegy 3,2 milliárd forintból 32 településen a bölcsődei fejlesztési programban, támogatva ezzel a munka és a családi élet összehangolását – tájékoztatta Berczik Ábel az MTI-t. 

A Pénzügyminisztérium helyettes államtitkára elmondta, a kormány célja, hogy folyamatosan bővüljön a bölcsődei férőhelyek száma, ami 2022-re így elérheti a 60 ezret.Berczik Ábel közölte, a kormány családpolitikájának kiemelt célja, hogy ösztönözze a gyermekvállalást és érdemben járuljon hozzá a gyermeknevelés költségeihez. Ezt szolgálja többek között a családi adókedvezmények rendszere, az otthonteremtési minden eddiginél nagyobb támogatása mellett a bölcsődei intézményrendszer fejlesztése is. A helyettes államtitkár a program újdonságairól szólva elmondta, ezentúl kiegészítő támogatásban részesülhetnek a bölcsődei fejlesztési pályázat azon nyertesei, akiknek igazoltan legfeljebb 30 százalékos mértékben nőttek meg a tervezett kivitelezési költségei. A felmerülő pluszköltségeket a Pénzügyminisztérium megvizsgálja, indokoltság esetén pedig biztosítja a kedvezményezetteknek.

A helyettes államtitkár hangsúlyozta, hogy építés, illetve bővítés esetén bölcsődéknél maximum 300 millió forint, mini bölcsőde esetén legfeljebb 75 millió forint igényelhető. Bölcsődeként, mini bölcsődeként működtetett épület újranyitása vagy férőhelybővítéssel járó átalakítás esetén előbbinél 100, utóbbi esetén maximum 50 millió forintra pályázhatnak az önkormányzatok. Az elbírálási szempontoknál előnyben részesülnek a költség- és energiahatékonyságot szem előtt tartó, környezetbarát építési megoldások. Berczik Ábel a részletekkel kapcsolatban elmondta, a pályázatokat változatlanul a Magyar Államkincstárhoz lehet benyújtani 2020. március 18-ig.

A pályázati kiírás módosítása letölthető pdf.

(MTI)

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés